Емісари з сусідньої країни намагалися підкупити єрархів, щоби зірвати процес автокефалії, - Порошенко

20.05.2018 14:43 12

Емісари з сусідньої країни намагалися підкупити єрархів, щоби зірвати процес автокефалії, - Порошенко

Церковні єрархи у питанні надання автокефалії Українській Православній Церкві встояли перед спробами підкупу з боку "емісарів з сусідньої країни" і підписали відповідне звернення до Вселенського Патріарха.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Хмельницької області, повідомляє Укрінформ.

"Українська Православна Церква Київського Патріархату і Українська Автокефальна Православна Церква ніколи не підписували спільних документів і ніколи всі церковні єрархи не об'єднувалися навколо такої великої мети. Я ні на кого не тиснув і навіть нікого не просив, бо це має бути внутрішнє бажання кожного, внутрішній вибір. Я всіх зібрав і запропонував і дуже тішився, що, незважаючи на те, що емісари з сусідньої країни намагалися або підкупити, або зірвати цей процес, або спокусити, ніхто не піддався", - зазначив глава держави.

За словами Президента, вже наступного дня йому були представлені для передання Вселенському Патріарху Варфоломію "всі без винятку" підписи церковних єрархів УПЦ КП й УАПЦ, включаючи і Патріаршу раду, "і - не буду поки що розкривати всю інформацію - не тільки; ви розумієте, про що я говорю".

Водночас Порошенко висловив переконання, що Автокефальна Церква - це атрибут української незалежності.

"Чотири церкви розколюють країну, одна Церква об'єднує країну, а нам як повітря потрібна єдність в умовах зовнішньої агресії проти нашої держави для того, щоб ми рухалися вперед", - наголосив Президент.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос щодо автокефалії Православної Церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від єрархів УПЦ КП та УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському Патріарху Варфоломію з підписами усіх архиєреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському Патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/71193/

Следующая новость
Предыдущая новость

Заказ ежедневников с логотипом Срочный ремонт смартфонов Xiaomi в СкайМи В УГКЦ вперше відбувається літня школа лідерів мирянських спільнот і рухів Изготовление пакетов и печать логотипов на заказ Вячеслав Кантор - современный общественный деятель

Публикации