Екзарх Харківський УГКЦ пояснив, через що на Сході України люди покидають Московський Патріархат

29.06.2019 7:05 3

Екзарх Харківський УГКЦ пояснив, через що на Сході України люди покидають Московський Патріархат

Українській Греко-Католицькій Церкві вдалося завоювати прихильність серед мешканців Східної України завдяки активній соціальній діяльності.

Про це заявив екзарх Харківський владика Василь Тучапець під час IX спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів у Дрогобичі, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«На Сході благодійна діяльність відіграє дуже велику роль, особливо під час війни. За таких умов, де майже всюди суттєво переважає Московський Патріархат, завдяки нашій соціальній діяльності місцева влада дуже відкрита до співпраці з нами, щоби наші парафії і храми були в їхніх містах», - зазначив владика Василь.

Харківський екзархат нині є наймолодший в УГКЦ (був створений у 2014 р.) і включає три області: Харківську, Сумську і Полтавську. У екзархаті служать 18 священників, 10 сестер, зареєстрована 21 громада і дві місійні станиці у Харківській області – Ізюмі і Лозовій.

За словами єпископа, ці дві місійні станиці постали саме завдяки соціальному служінню Церкви. І через таку діяльність місцева влада стає відкритішою до УГКЦ.

Єрарх також зауважив, що Карітас Харківського екзархату постав у 2014 році. Саме в той час до Харківської області через військові дії приїхали понад 200 тисяч вимушених переселенців із Луганщини і Донеччини. І Карітас надавав і надає їм всебічну допомогу.

«За рік приблизно 10 тисяч осіб отримували допомогу протягом цього часу», - зазначив єпископ.

Єпископ УГКЦ розповів, що через військові дії на Сході місцеві мешканці свідомо відмовляються ходити до храмів Московського Патріархату і шукають Українську Церкву.

«Війна призвела до переоцінки цінностей у людей. Частина не хоче надалі ходити до Московського Патріархату, вони хочуть Української Церкви і приходять до нас свідомо, вибирають нашу Церкву. І наша Церква стоїть на позиції проукраїнській, всі служби правляться українською мовою. І місцеві російськомовні люди намагаються говорити в церкві українською», - зазначив екзарх Харківський.

Він також наголосив, що важлива ділянка - це праця з молоддю. Іноді молодіжні зустрічі стають першим досвідом віри для хлопців і дівчат у парафіях екзархату.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/76311/

Следующая новость
Предыдущая новость

Почему так любят пиццу? Монастир на Франківщині перейшов під юрисдикцію Київського Патріархату Где найти качественную обувь в Киеве ? Какими особенностями обладают современные ноутбуки? Купив дизельный компрессор, вы будете на шаг впереди

Публикации