До дня міста в Івано-Франківську освятили копію наріжного каменя першої української церкви

07.05.2019 1:42 0

До дня міста в Івано-Франківську освятили копію наріжного каменя першої української церкви

З нагоди чергової річниці з Дня народження обласного центру Прикарпаття, який відзначали 5 травня, на одній з його центральних площ відбулися урочистості за участі представників духовенства ПЦУ, УГКЦ і РКЦ.

Зокрема, у сквері Української Церкви владики освятили копію наріжного каменя першої української церкви Станіславова (суч. Івано-Франківська).

Від імені духовенства до присутніх звернувся митрополит Галицький і Івано-Франківський ПЦУ Андрій (Абрамчук).

«Вітаю усіх у ці світлі Пасхальні дні. Думаю кожен з нас розуміє, що День народження міста є свідченням тих, хто тут жив і буде жити. Маємо сьогодні пам’ятати і тих, хто зараз оберігає нас і мирне небо над нами. Маємо цінувати наших істориків і краєзнавців, які бережуть історію, яку інколи навіть не знаємо», — сказав владика Андрій.

Освячує митрополит Володимир (Війтишин)

«Камінь є письмовим свідченням про те, що на місці, де у Івано-Франківську зараз збудована синагога, була закладена перша українська церква міста, згідно з привілеєм графа Потоцького, який надавався усім громадам, які жили у тодішньому Станиславові, — розповів у коментарі РІСУ архітектор Володимир Гайдар. – На той момент, коли віднайшли у 2012 році сам наріжний камінь і прочитали на ньому текст, копію зняти ще не було змоги. Насправді, це дуже потужний артефакт, який є ровесником міста і його дуже гарно оберігали. Отже, оригінал можемо побачити в обласному краєзнавчому музеї Івано-Франківська. Наш реставратор Валерій Твердохліб провів його реставрацію».

Зі слів Володимира Гайдара, для того, щоб усі могли ближче познайомитися з пам’яткою, доторкнутися до неї, і було вирішено виготовити копію.

Копію вилили з бронзи – матеріалу антивандального, що з часом стає ще благороднішим.

До дня міста в Івано-Франківську освятили копію наріжного каменя першої української церкви

«Є така думка, що цей камінь можна вважати щасливим, — додає архітектор. – У кінці ХІХ століття оригінал вперше віднайшли і заховали, вмурувавши у престіл у кафедральному соборі УГКЦ Івано-Франківська, де його віднайшли уже 2012 року. Зараз копію ми показуємо містянам і гостям, встановивши у цьому сквері».

Вихідну силіконову форму копії наріжного каменя першої української церкви Станіславова зняв скульптор Степан Федорин, який є також автором знаку першої української церкви Івано-Франківська. Цю форму можна буде використовувати надалі. А оригінальний каркас вилили на одній із ливарень Львова. Поруч з каменем розміщена інформаційна форма, яка містить переклад автентичного тексту, який є на камені. Розшифрування взяте з книжки краєзнавиці Марії Вуянко, яка його свого часу описувала. Повідомляє власкор РІСУ Наталія Палій.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/75687/

Следующая новость
Предыдущая новость

Идеальные кроссовки для вашего удобства Удобные и теплые зимние куртки для мужчин Популярные молодёжные бренды: принт на одежде Streetwear «Квадродрайв» Космолот Киев — особенности игровых слотов

Публикации