Десятиліття храму Новомучеників УГКЦ Українського католицького університету

27.06.2019 18:39 0

27 червня, у празник Новомучеників УГКЦ, у присвяченому їм храмі Українського католицького університету, відбулася торжественна Архиєрейська Літургія, яку очолив президент УКУ, митрополит Філадельфійський, владика Борис Ґудзяк.

“Минуло 10 років відколи цей храм був освячений. Це наш перший перший проект, який ми творили виключно завдяки українським меценатам, без допомоги діаспори, без іноземних фундаторів. Хто б тоді міг подумати, що за такий короткий час на цьому наріжному камені постане університетське містечко”, - наголосив владика Борис.

10 років тому, в травні 2009 року, храм Новомучеників УГКЦ освятив владика Ігор (Возьняк). Він став першим будинком нового університетського містечка, до якого зараз належать колегіум, багатофункційний академічний будинок, церква Софії-Премудрості Божої та центр митрополита Шептицького.

У своєму слові владика Борис зосередився на питання мученицва, яке увиразнилося в новітній історії українського народу. “ Скільки ми пережили за ці 10 років. Раніше, пояснюючи молодим студентам проект підпільної Церкви чи розмовляючи на тему мучеництва, я відчував їхню віддаленість від теми. Навіть Блаженніший Любомир висловлював сумніви, чому ми обрали саме тропар мучеників гімном інавгурації університету в 2002 році, адже це спільнота молодих людей, а тема мучеництва така важка. Але наскільки вона стала для нас знову близькою, коли ми почули про жертву Богдана Сольчаника, нашого викладача, коли побачили кожну смерть Небесної Сотні, зафіксовану з точністю до секунди, до міліметра. І ми знову зрозуміли, наскільки свідчення, і те, що відбулося на хресті, і наслідування Христа у свідченні, у мучеництві є провідною темою в житті Церкви”.

Він поділився своїми думками як мучеництво, буття в меншості може бути прикладом для сучасного УКУ. “Мученики завжди є в меншості, і наш університет є маленьким. Перед нами стоїть питання чи ми готові триматися наріжного каменя, прикладу Христа, який увиразнюється у свідченні мученика, у меншості, у немочі”.

Митрополит Філадельфійський також зупинився на іншому наріжному камені УКУ - маргіналізованих.

“Жертва мучеників, свідчення маргіналізованих промовляє до нас - у нашій слабкості проявляється Божа сила, якщо ми можемо її прийняти, коли ми бачимо її не як покарання чи комплекс, а як платформу дії Святого Духа”.

Президент УКУ закликав спільноту Університету не сумніватися і усвідомлювати прояви Божої сили в спільній історії, адже до університету великі очікування. Він коротко поділився як гарно приймали хор УКУ під час туру в США.

“Важливо, щоб істина про мучеників, про наших студентів і викладачів, які стали нашими наставниками і прикладом для всього світу, не зійшла з центру нашого світогляду”, - наголосив владика Борис.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/76310/

Следующая новость
Предыдущая новость

Plitka.ua каталог керамической плитки Веселые приключения с Crazy Monkey на портале ArvadaCasino Телеканал ICTV снял фильм о главе УПЦ КП Мебель на заказ в Киеве от компании «Эфес» Модная одежда Краснодар

Публикации