Депутат ініціює створення Національного музею патріарха Мстислава (Скрипника)

02.04.2018 17:53 6

Депутат ініціює створення Національного музею патріарха Мстислава (Скрипника)

Зокрема, депутат зазначив, що Полтава вважається духовною столицею України, і там народилися багато особистостей, які відігравали значну роль у формуванні України як держави.
«Такими є Симон Петлюра та Святійший Патріарх Київської і всієї Руси-України Мстислав І (Степан Скрипник, мати якого — рідна сестра голови Директорії УНР Симона Петлюри). Нині в Полтаві майже не залишилось матеріальних згадок про Мстислава. Дивом уцілів лише батьківський будинок, на якому 29 липня 1994 року встановлено меморіальну дошку».
Зазначається, що в грудні того року у напівзруйнованому аварійному будинку, якому понад 200 років, відкрили Меморіальний музей патріарха УАПЦ Мстислава Скрипника. У 2008 році музей було переоформлено в Історичний культурно-духовний центр на основі меморіального будинку. Вже багато років влада обіцяє розробити проект меморіального будинку і, як надійде державне фінансування, збудувати музей наново. Та коли настане той час — невідомо.
Наразі стан будинку — аварійний. Стеля тримається на підпорках, світло та газ давно відрізали.
Юрій Бублик зазначив, що в депутатському зверненні просить прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана «вжити заходів по передачі будинку №13, розташованого на вул. Патріарха Мстислава, із комунальної власності міста у державну для створення Національного музею».
«Також попрохав до витрат на святкування 100-річчя початку визвольної боротьби в Україні включити витрати на відновлення родинного будинку Петлюр – Скрипників у Полтаві, – відзначив депутат. – Симон Петлюра та Степан Скрипник були духовними лідерами нації. Тож ми, нащадки, маємо зберегти пам’ять про них».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Греко-католицький священик ініціював клуб любителів-мотоциклістів і став членом Товариства байкерів-священиків Угорщини Утепление фасада дома пенопластовыми листами – самый оптимальный способ Такси «Лекс» в Киеве – заказывайте в интернете Как выглядит венецианский карнавал На Тернопільщині освятили найбільшу вишивану карту України

Публикации