Делегація УПЦ обговорила з Константинопольським патріархом питання подолання українського розколу

25.06.2018 19:03 36

Делегація УПЦ обговорила з Константинопольським патріархом питання подолання українського розколу

В зустрічі також взяли участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич та депутат Верховної Ради України Вадим Новінський.
Зі сторони Константинопольського патріархату під час зустрічі були присутніми митрополит Пергамский Іоанн, митрополит Гальський Емануїл, митрополит Смірнський Варфоломій, великий архімандрит і архіваріус Вселенського Патріархату Віссаріон (Комзіас), а також великий синкел архімандрит Амвросій (Хорозідіс).
Члени Синоду УПЦ (МП) прибули до Константинополя з метою отримання достовірної інформації від патріарха Варфоломія щодо ініціатив можливого надання томоса про автокефалію, а також з метою донесення позиції УПЦ (МП) щодо цього питання. Владики також розповіли патріарху про поточну ситуацію в церковному житті України.
Від імені глави УПЦ (МП) митрополита Онуфрія українські владики передали запрошення патріарху Варфоломію надіслати свого представника до Києва на святкування 1030-ліття хрещення Київської Русі, де вже традиційно будуть брати участь представники всіх помісних Православних Церков.

Як зазначає сайт УПЦ (МП), спілкування пройшло у відкритій, відвертій, конструктивній та братній атмосфері. Під час перебування на Фанарі українська церковна делегація також відвідала патріарший собор св. Георгія Побідоносця.
Після завершення зустрічі її учасники дали коментарі для українських ЗМІ.
Сайт УПЦ (МП) цитує митрополита Гальського Емануїла:

«Сьогодні під проводом Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія у нас була радість зустрітися, співпрацювати і говорити з делегацією Української Православної Церкви у нас в Патріархії на Фанарі.
Це була дуже корисна і конструктивна бесіда, під час якої ми обмінялися думками з приводу українського церковного питання, про яке всі так переживають. Вселенський Патріархат ніколи не переставав і продовжує цікавитися питанням вирішення церковної проблеми, яка існує в Україні, для встановлення миру, примирення і співпраці всіх груп в державі на її благо.
Ми переконані, що всі разом можемо співпрацювати і внести загальний внесок на благо України і вирішення даного питання. І сьогоднішня розмова була благословенним моментом для нас, і ми віримо, що у цьому спілкуванні і постійному діалозі ми досягнемо спільної мети на благо всієї Православної Церкви».

Також сайт УПЦ (МП) опублікував коментар для ЗМІ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія:

«Метою зустрічі було донести об’єктивну інформацію щодо тих проблем, які існують в Українському Православ’ї, а також почути від самого Патріарха про те, що активно говорять в засобах масової інформації, а саме про нібито бажання Святішого Патріарха Варфоломія дарувати Томос про автокефалію найближчим часом.
Зустріч була довгою і відвертою, кожен говорив своє бачення про ситуацію в Україні і не тільки в ній, тому що розколи існують не тільки в Українській Православній Церкві, а й у багатьох Помісних Православних Церквах, і ми повинні шукати ті шляхи, які допоможуть вилікувати ці розколи.
Кілька разів говорилося про неможливість легалізації розколу, питання потрібно ставити про його лікування. Образно кажучи іноді ліки не допомагають і ми тепер перебуваємо в пошуках того, що допоможе об’єднати наших братів, які довгий час знаходяться за церковною огорожею. Ми бачимо, що бажання Константинопольського патріарха, тобто тієї Церкви, від якої ми отримали хрещення, — допомогти в цьому питанні.
Святіший патріарх Варфоломій казав, що він не бажає втручатися в ситуацію, але хоче також допомогти, як людина відповідальна і перший серед рівних ієрархів всього Православного світу, вирішити дуже складне питання. Ми бачимо, що така відкритість будується на тому, що ми будемо шукати рішення на базі наших канонічних правил, а не так як кажуть в наших засобах масової інформації та деякі високопоставлені особи про те, що нібито питання вже вирішене. Ніхто ще не знає як питання може вирішиться, так як воно досить складне, але ми повинні робити все для того, щоб наші брати і співвітчизники, які знаходяться в розколі, повернулися в лоно Православної Церкви».

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич на своїй сторінці у Фейсбуці дав коментар, в якому, зокрема, зазначив:

«Ми донесли нашу позицію і нас почули. Вони виклали своє бачення. І це нормально. Приємно, що з обох сторін висловлена радість і задоволення самим фактом такого спілкування. Всі церковні питання ми маємо обговорювати напряму, без посередників і без втручання зовнішніх сил. Головним критерієм має бути користь Церкви. І в цих питаннях ми маємо взаєморозуміння з Константинополем. Константинополь хоче допомогти вирішити проблему, а не втрутитися й використати ситуацію на свою користь. Ми візитом і спілкуванням задоволені».

Також він навів "гарні коментарі на цю тему владики Антонія і митрополита Гальського Емануїла на Інтері та на 112 каналі".

Слід зазначити, що 23 червня в інтерв'ю телеканалу 112.ua керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) поширив інформацію про те, що Константинополь ще не визначився, давати томос Українській Церкві чи ні. "Тобто мова не про те, що питання вже вирішене. І навіть було сказано, що той, хто говорить, що питання про Томос вирішене, - працює проти Константинопольської церкви. Це були досить чесні слова і відверті, що ми не говоримо про якесь бачення, як може вирішитися це питання. Ніхто не знає, як може це питання вирішиться", - цитує його телеканал.
Проте цей коментар в офіційні повідомлення УПЦ (МП) не включили, так само ці слова не включені в коментар о. Миколая Данилевича.

У свою чергу, спікер УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) звернув увагу "на одну яскраву деталь, яку дуже легко побачити: перекладаючи слова митрополита Еммануїла Гальського отець Миколай Данилевич ДВІЧІ пропустив вказівку на Вселенську Патріархію як Матір-Церкву... Обидва рази отець Миколай НЕ ПЕРЕКЛАДАЄ цих слів (Мітера Екклесіа), які ясно чути. Бо ж Матір‘ю-Церквою в Московському Патріархаті в Україні вважають Російську Церкву, а не Константинопольську. А тепер питання: як можна довіряти заявам з боку речників МПвУ щодо змісту переговорів за зачиненими дверима, якщо ми всі є свідками того, коли слова, промовлені публічно, перекладаються НЕ ТАК, як сказані, а так, як це ВИГІДНО з точки зору позиції МП?".
На подібні зауваження о. Миколай Данилевич в коментарях на сторінці до свого допису зауважив: "В перекладі слів митрополита Гальського Емануїла можуть бути незначні неточності, які не впливають на загальний зміст. Перекладав я, є десь на ютубі вже відео. Прошу мене вибачити, бо був втомлений після тривалого (декілька годин) спілкування й перекладу під час переговорів... Але від того, загальний зміст не міняється. Да, Константинополь для нас Мати-Церква, чи може бабуся-Церква, ми це визнаємо. І що?".

Напередодні цих подій, 20 червня, російське агентство ТАСС оприлюднило своєрідний коментар о. Миколая Данилевича щодо втручання Константинополя в українське питання (мовою оригіналу):

«Сейчас даже самые оголтелые националисты притихли, храмов наших пока не захватывают. Они обещали захватить Киево-Печерскую лавру и другие святыни, но сейчас выжидают, потому что понимают, что их радикальные действия могут обернуться против них, желающих, чтобы их признали представители мирового православия. Этот факт, кстати, подтверждает то, что те захваты храмов, которые имели место, были "рукотворными", а не стихийными... Православие на Украине переживает один из самых сложных периодов, и в этом больше политики, чем религии. Политики и раньше было немало, но теперь это уже не просто политика, а геополитика. Хотят сделать тему предоставления автокефалии еще одним инструментом борьбы с Россией и поддерживают те религиозные организации, которые имеют явную антироссийскую направленность. Есть основания полагать, что в процесс включены не только украинские политики, но и другие сильные мировые державы».

Сторінка "Українська Помісна Православна Церква" у Фейсбуці, яка об'єднує прихильників української автокефалії, з приводу заяв деяких членів делегації УПЦ (МП) подає свій коментар з перекладом звіту про зустріч від самої Константинопольської Церкви:

«Не дивлячись на голосні заяви представників УПЦ МП та депутата Новинского про результати візиту на Фанар, експерти звертають увагу, що в релізі чітко йдеться про вирішення/врахування інтересів всього Українського народу. І це чітко вказує на те, що УПЦ МП і Новинский свідомо маніпулюють інформацією та інтерпритують на свій лад те, що було сказано на Фанарі.
Приводимо переклад самого прес-реліза Фанара ( http://fanarion.blogspot.com/2018/06/blog-post_23.html?m=1 ), який був розміщений після зустрічі із делегацією УПЦ МП.
Бюлетень прес-служби Вселенського Патріарха (переклад)
Делегація Української Православної Церкви Московського Патріархату відвідала Вселенського Патріарха.
23 червня п.р. до резиденції Вселенського Патріарха на Фанарі здійснила візит делегація УПЦ МП. Зустріч відбулася на прохання української сторони. До складу делегації УПЦ МП входили митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, митрополит Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Бориспільський та Броварський Антоній, а також протоієрей Микола Данилевич та депутат Верховної Ради України Вадим Новінський.
Члени делегації УПЦ МП були прийняті Вселенським Патріархом Варфоломієм в Соборі Святого Георгія. Патріарх головував на переговорах, окрім нього в зустрічі брали також участь митрополит Пергамський Іоанн, митрополит Галльський Еммануїл та митрополит Смирнський Варфоломій. В ході переговорів було обговорено існуючу ситуацію в українському православ’ї, а також відбувся обмін думками щодо бажання Матері Церкви відновити єдність православних віруючих в Україні, а також щодо перспективи надання статусу автокефалії православній церкві в Україні.
Наприкінці дня обидві делегації перервалися на спільний обід в Патріаршій столові після чого продовжили розмову.
В своїй заяві для українських ЗМІ митрополит Еммануїл зазначив: «Сьогодні під головуванням Вселенського патріарха Варфоломія ми з задоволенням працювали з українською делегацією, тут в стінах Матері Церкви в Константинополі. Це було дуже корисне та конструктивне співробітництво, в ході якого ми здійснили обмін думками щодо українських питань, які стосується всіх хто живе в Україні.
Вселенський патріарх, як і Матір Церква, ніколи не переставав бути зацікавленим, а зараз ще більше зацікавлений у вирішенні проблем, які існують в Україні, зокрема встановленні миру в країні, а також примиренні всіх громад і їх співробітництві на благо Православ’я в Україні.
Ми переконані, що ми всі можемо допомогти, допомогти в цей критичний момент для українського народу. Тому сьогоднішня зустріч була дійсно благословенним моментом і ми сподіваємося на плідну взаємодію, майбутню співпрацю та постійний діалог з усіма братами представниками Православної церкви України».

З огляду на розмиті та суперечливі коментарі, які лунають від учасників константинопольської зустрічі, не зрозуміло, про що вони домовилися — і чи домовилися взагалі.

Фото fanarion.blogspot.com

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Татуировки в Киеве: расценки и качество Особенности конкурсов прогнозистов, проводимых платформой Ставка ТВ Широкий выбор разных семян Онлайн запись на приём к репродуктологу Ремонт квартиры в Киеве: быстро и качественно

Публикации