Грецький політик підтвердив, що намагався в інтересах Росії заблокувати визнання ПЦУ

11.12.2019 20:40 0

Грецький політик підтвердив, що намагався в інтересах Росії заблокувати визнання ПЦУ

Грецький правий політик-євроскептик Панос Камменос, тісно пов’язаний з Росією, відверто визнав, що перед рішенням Церкви Греції визнати ПЦУ, тиснув на Архиєрископа Єроніма, вимагаючи не допустити цього.

Про це повідомляє видання Orthodox Times, написав у себе на Фейсбуці речник ПЦУ архиєпископ Євстратій (Зоря).

Колишній міністр національної оборони Греції та голова правої євроскептичної партії «Незалежні греки» (ANEL) Панос Камменос здійснив 10 грудня безпрецедентний напад на Архиєпископа та всіх членів єпископату Грецької Церкви, назвавши їх не менш ніж «злочинцями» — зазначає Orthodox Times.

Виступаючи на заході, організованому «Інститутом геополітичних досліджень» з питань геополітичних зрушень на сході Середземномор'я, Панос Камменос стверджував, що якщо будь-який Егейський острів «буде втрачений» у наступний період, Архиєпископ та Священний Синод будуть винні через визнання Православної Церкви України та підрив союзу з Росією.

«Якщо що-небудь станеться в найближчі кілька місяців, Священний Синод нестиме всю відповідальність за припинення гарантій, наданих Росією через визнання незаконної Церкви України», - сказав Панос Каменос.

Він додав, що «Архиєпископ та єрархи Священного Синоду вчинили злочин, коли на останньому засіданні [Собору] єрархів вони визнали незаконну Церкву України до того, як це зробили Єрусалимський та Олександрійський Патріархати. Хоча я попередив Архиєпископа та єрархів, кажучи їм, що якщо Греція поступиться тиску і першою визнає Церкву України, ... Росія скасує гарантії щодо не окупації будь-якого грецького острову на основі домовленостей, укладених з нею».

Колишній міністр заявив, що «особисто попередив Архиєпископа» і, по суті, є першим чиновником, який публічно підтвердив, що намагався в інтересах Росії впливати на Архиєпископа та єрархів Грецької Церкви напередодні засідання Собору єрархів.

У відкритих джерелах зазначається, що будучи молодшим партнером в коаліції з ліво-радикальною партією «Сіріза» в урядах Алексіса Ципраса, та двічі обіймаючи посаду міністра оборони, пан Каменос не раз висловлював прокремлівські погляди.

Зокрема, у 2015 р. в інтерв‘ю виданню «Газета.ru» він сказав: «Грецьке населення в Криму піддалося нападкам з боку фашистського уряду України, і захистом для грецьких сімей там стала присутність російських сил. <...> У грецького населення в Криму завжди були тісні зв'язки з місцевим російськомовним населенням. Я вчора обговорював це питання з Патріархом Кирилом - у нас спільна Церква, ми віримо в одні й ті ж цінності, і просто неможливо було не захистити греків від фашистського уряду України».

Камменос і його партія полишили урядову коаліцію через протест проти угоди уряду пана Ципраса щодо назви Північної Македонії, чим поставили під загрозу її реалізацію. Відомо, що Росія всіляко намагалася підірвати угоду, бажаючи тим самим перешкодити зближенню цієї південно-балканської країни з ЄС та НАТО.

Окрім партійної лідерства, пан Камменос також очолює створений ним самим згаданий вище «Інститут геополітичних досліджень». У листопаді 2014 р. ця організація підписала «меморандум про порозуміння» з Російським інститутом стратегічних досліджень, який до 2009 р. був частиною російської Служби зовнішньої розвідки (ставши у 1992 р. спадкоємцем НДІ проблем розвідки Першого головного управління КДБ СРСР), а відтак був переведений у структуру Адміністрації Президента РФ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/78141/

Следующая новость
Предыдущая новость

Игорь Янковский - известный меценат и бизнесмен Какова польза от автономной GSM сигнализации? Квартира начинается со входной двери Постельное белье Viluta – для соотечественниц, ценящих комфорт Огромный выбор предложений для вашего отпуска

Публикации