Глави церков відзначили 50-ліття Світового конгресу українців

29.08.2017 14:32 15

Глави церков відзначили 50-ліття Світового конгресу українців

Створений у США у 1967 р., Світовий конгрес вільних українців (з 1993 р. – Світовий конгрес українців) – глобальна організація, яка об’єднує українські громади країн діаспори, забезпечує їхню взаємодію між собою та з Батьківщиною, представляє інтереси світового українства у міжнародних організаціях та перед державами і суспільствами країн поселення.
25 серпня у приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулася робоча зустріч керівництва СКУ з урядовцями та главами Київського Патріархату і УГКЦ. У зустрічі взяли участь міністр закордонних справ Павло Клімкін та чільні співробітники МЗС, міністри культури Євген Ніщук, освіти Лілія Гриневич, охорони здоров’я Уляна Супрун, діючий склад керівництва СКУ на чолі з президентом Євгеном Чолієм, президенти СКУ попередніх каденцій.
Глави церков відзначили 50-ліття Світового конгресу українців
Під час свого виступу глава УПЦ КП привітав Світовий конгрес українців з ювілеєм 50-ліття діяльності. Звернувши увагу на військовий парад, що відбувся у Києві напередодні з нагоди Дня незалежності, владика висловив переконання, що ця подія є видимим доказом того, що силою зброї агресор нас перемогти вже не здатен.
«Весь світ побачив, якою сильною стала наша армія, – сказав він – та армія, яка на початку російської агресії не мала чого їсти, у що вдягнутися, не мала сучасної зброї. А тепер це могутня сила, і ворог бачить, що зброєю захопити Україну він не може. Тому він діє в іншому напрямку – сіє розбрат в України та намагається розділити Європу і світ. Тому наше спільне завдання – не допустити успіху цих планів, щоби ворог не зміг ані підірвати нашу державність зсередини, ані розділити та посварити наших партнерів і союзників».
Патріарх Філарет підкреслив, що на даному етапі дуже важливою є роль СКУ та українських громад, що входять до нього. «Ми всі повинні свідчити правду перед світом – про Україну та про агресора, який на напав на нас. Росія всюди – і тут, і в Європі, і в Америці, і по всьому світу – сіє неправду. А ми цю неправду маємо перемагати правдою. Не приховувати і своїх недоліків, бо вони у нас є і з ними теж потрібно боротися, потрібно впроваджувати реформи, викорінювати корупцію. Але окрім недоліків у нас є і багато успіхів, і про все це ми повинні правдиво говорити. І ця правда нищитиме кремлівську неправду так само, як світло відганяє темряву» – сказав патріарх Філарет.
У привітальному слові предстоятель УГКЦ архієпископ Святослав відзначив, що за останніх п’ять років Світовий конгрес українців дуже змінився. За його словами, сьогодні змінюються й українські Церкви… «Сьогодні Українська Греко-Католицька Церква – це глобальна Церква, реально присутня в цілому світі. І коли дивлюся на всіх вас, то бачу, що наша Церква – невід’ємна частина Світового конгресу українців. А Світовий конгрес українців – невід’ємна частина Української Греко-Католицької Церкви», – вважає глава УГКЦ і додає: «Що це означає для всіх нас? Це означає, що ми, як Українська держава, як світове Українство, як українські Церкви, покликані робити одну й ту ж справу. Ми повинні разом розбудовувати Український світ, разом зміцнювати нашу державу, боронити її права, водночас будувати світове співтовариство і стати частиною нової глобальної культури, яка ось будується».
Архієпископ Євстратій (Зоря), ієрарх УПЦ КП, як член секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у своєму виступі наголосив на партнерській взаємодії з СКУ, а також вніс пропозицію, яка була озвучена раніше Радою, а саме – створення на основі державно-громадського партнерства програми для молодих закордонних українців, які в рамках спеціального туру могли би відвідати Батьківщину своїх предків, ознайомитися з її історією, культурою, сьогоденням. Така програма допомогла би зміцнити зв’язок молодшого покоління діаспори з українською ідентичністю та має успішні приклади реалізації в інших країнах.
26 серпня у «Мистецькому Арсеналі» відбулося урочисте прийняття з нагоди ювілею 50-ліття Світового конгресу українців, в якому серед інших почесних гостей взяли участь згадані церковні ієрархи. Святковий захід відкрився молитвою «Отче наш», яку виголосив патріарх Філарет.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как купить кондиционер и не ошибиться с выбором Американские металлоискатели GARRETT в Украине Потрясающие видеослоты от лучших гейм-разработчиков! Адвентисты провели каникулярную школу в Харькове МРТ коленного сустава в центре Нейромед

Публикации