Глава УПЦ КП у Європарламенті закликав стримувати російську агресію — політичну і церковну

03.05.2018 18:16 6

Глава УПЦ КП у Європарламенті закликав стримувати російську агресію — політичну і церковну

Програма візиту патріарха Філарета в Європарламент розпочалась з молитви за Україну та за єдність Української Церкви. У каплиці Європарламенту разом з главою УПЦ КП помолилися патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, депутати парламенту, представник України при ЄС Посол Микола Точинський, учасники конференції з України – родичі російських заручників.
Патріарх Філарет зустрівся з очільником міжфракційної групи «Друзів України» у Європарламенті паном Петрасом Ауштрявічусом, депутатом від Литви. Далі від імені Європейської народної партії відбувся офіційний ланч. Віце-президент фракції ЄНП пан Ковачєв привітав патріарха Філарета і делегацію, відбулася дискусія, в якій взяли участь депутати Європарламенту від ЄНП.
Предстоятель Київського Патріархату нагородив Паоло Лікандро, заступника керівника секретаріату фракції ЄНП з міжкультурного і міжрелігійного діалогу, орденом св. Володимира ІІІ ступеня. Мартіна Галєра (Німеччина), члена Комітету Європарламенту в закордонних справах, доповідача у питаннях України, відзначено орденом св. Володимира – за підтримку європейських прагнень України та плідну співпрацю.
Також за розвиток співпраці між Київським Патріархатом і Європарламентом, сприяння міжкультурному та міжрелігійному діалогу Філарет нагородив орденом св. кн. Володимира віце-президента Європарламенту Мереад МакГіннес (Ірландія) та співголову Групи з міжкультурного та міжрелігійного діалогу фракції ЄНП Яна Ольбрихта (Польща).
3 травня патріарх Філарет та делегація Київського Патріархату зустрілася з президентом Європейської народної партії Жозефом Долєм, а згодом з високим представником ЄС у питаннях зовнішньої політики та безпеки, віце-президентом Єврокомісії Федерікою Могеріні.
На конференції у Європейському Парламенті патріарх Філарет виступив з доповіддю.
Зокрема, глава УПЦ КП зазначив, що "зовнішні виклики та внутрішні суперечності тривожать всіх нас, європейців", а "щоби дім наш встояв – маємо пам’ятати про його справжній фундамент, про справжні європейські цінності, коріння яких – у християнстві та в демократії".
Найпершим злом сьогодення він назвав порушення моралі та корупцію, в т.ч. політичну. Також, говорячи про боротьбу України проти російської агресії, він зауважив: "Ми повинні пам’ятати, що Європа – наш спільний дім. Якщо в одній кімнаті розпочнеться пожежа – загроза є для всього дому. Якщо в одну квартиру залізли злодії – то це не означає, що всі решта мешканців дому – є в безпеці".
Він закликав Європу продовжувати підтримувати Україну в боротьбі з агресором, у тому числі шляхом міжнародних санкцій проти РФ.
Під час виступу патріарх Філарет торкнувся також питання визнання незалежності Православної Церкви в Україні. "Хочу наголосити: не Президент чи держава є ініціаторами звернення до Вселенського Патріарха, а Церква. Бо Москва зараз заявляє про втручання держави у церковні справи – але ці заяви є неправдою. Церковні справи вирішуються між Церквами – між Українською Церквою і Константинопольським Патріархатом, який є для нас Матір’ю-Церквою. Бо ми від неї прийняли Хрещення і Київська Митрополія понад сім століть була частиною цієї Церкви, доки її не анексувала Російська Церква в 1686 р.", - сказав він.
За його словами, "Кремль перетворив Московський Патріархат в один з інструментів поширення ідеології «русского міра» – тієї ідеології, яка є базою для агресії Москви і проти України, і проти Грузії, і проти Молдови", тому "незалежність Церкви в Україні від впливу Кремля – це дуже важлива складова перемоги над агресором в гібридній війні". На думку глави УПЦ КП, "Москва втратить ту базу в українському суспільстві, яку створює через пропаганду «русского міра» в храмах. А на цю базу вона дуже розраховує, сподіваючись на успіх агресії".
Філарет попросив євродепутатів, щоби вони "з розумінням поставилися" до справи надання автокефалії Українській Церкві. "На Вселенського Патріарха та на інші Православні Церкви, в тому числі в країнах ЄС – у Греції, Румунії, Болгарії, Кіпрі, Польщі, Чехії і Словаччині – Москва зараз чинить тиск, щоби ці Церкви не визнавали незалежність Української Церкви і не встановили з нами офіційного спілкування", - сказав Філарет.
Він заявив, що Константинопольському патріарху Варфоломію потрібна підтримка, "щоби він відчував, що він не один у цій боротьбі".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

На что стоит обратить внимание при покупке кондиционера УГКЦ проводить «Козацький гарт» у виховних колоніях України Волонтери передали Святогірській лаврі 10 тон гуманітарної допомоги для переселенців BREXIL MIX − отличный водорастворимый комплекс микроэлементов для растений Курсы дизайна интерьера для начинающих

Публикации