Глава УГКЦ назвав модель розвитку, яка зробитить Україну успішною

06.02.2019 11:36 6

Глава УГКЦ назвав модель розвитку, яка зробитить Україну успішною

В інтерв’ю польській Католицькій інформаційній агенції Глава УГКЦ Патріарх Святослав розповів як Росія досі шукає спосіб завоювати Україну, торкнувся теми виборчої кампанії та вказав, яка модель національного існування зможе забезпечити успіх України.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Глава УГКЦ відзначив, що сьогодні українське суспільство нагадує йому великий вулкан, в якому співіснують різні світогляди, гарячі політичні дебати тощо.

«Цей вулкан все ще вибухає, оскільки внутрішня політична напруга сильна. Найважливішим для України, на мою думку, є необхідність побудови реальної політичної системи», – додав Глава Церкви.

За його словами, Україна ніколи не мала реальних політичних партій. «У нас були групи, сформовані певними політиками, підтримані певними олігархами. Це було джерелом політичної корупції. Бо якщо є уніфікація ділової олігархії і державної політики, то це джерело корупції. Ідеться не про добро людей і про цілий народ, а про добро певних груп, які піклуються про себе. Гадаю, після цих виборів прийде нова політична якість України. Надіюся на це», – сказав Блаженніший Святослав.

Водночас Предстоятель зауважив, що сьогодні є серйозна небезпека для України. «Очевидно є держава, яка готова вкласти великі гроші в майбутню виборчу кампанію. І ця країна не Польща, ні Сполучені Штати, ні навіть Ватикан, це Росія. Це країна, яка досі шукає спосіб завоювати Україну, використовуючи сьогодні механізми демократичної держави. Це дуже небезпечна реальність», – наголосив духовний лідер українців.

На переконання Глави Церкви, Україна прагне сьогодні побудувати реальну європейську модель демократії. «В останні роки, – зазначив Блаженніший Святослав, – разом з іншими Церквами України ми ініціювали Національний форум трансформації України. Ми хотіли, щоб громадянське суспільство конкретизувало те, чого хоче від політиків і від своєї держави. Ми задавалися питанням, яку модель нашого національного існування ми хочемо підтримати і здійснити. Ця модель визначається Копенгагенськими критеріями. Це критерії, згідно з якими та чи та держава може або не може бути допущена до Європейського Союзу».

Мета Церков та інших організацій громадянського суспільства, за його словами, полягає в тому, що до влади в Україні не можуть прийти ті, хто не братиме відповідальності за впровадження такої моделі.

«Переконаний, що більшість політиків мають шанси реалізувати цей проект. Інші не мають жодних шансів, якщо не буде великої політичної корупції з боку Москви. Українська громадська думка чітко заявляє, що ми хочемо бути суверенною державою, ми хочемо бути європейською державою, тому що ми – держава з цілком окремою культурою від Росії. Наш суверенітет повинен бути захищений і розвинений», – наголосив Блаженніший Святослав.

Довідка

Копенгагенські критерії. У червні 1993 року Європейська Рада на своєму засіданні в Копенгаґені визнала право кожної європейської країни вступати до Європейського Союзу. Для цього країна-кандидат повинна визнавати положення статті 6 пункту 1 Угоди про утворення Європейського Союзу. Має бути виконана низка вимог за трьома критеріями:

  • політичним: стабільність установ, які гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захист прав меншин;
  • економічним: дійова ринкова економіка;
  • «членським»: зобов'язання, що випливають із факту вступу до ЄС, зокрема визнання його політичних, економічних та монетарних цілей.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/national_religious_question/74608/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как подготовиться к печати бейджей на мероприятие? Русский язык - самый привычный и самый сложный школьный предмет Баптисти відзначили 150-річчя церкви у Кропивницькому Туры в Великий Устюг на Новый Год Инвестиции в развитие гостиничного бизнеса Беларуси

Публикации