Глава УГКЦ запропонував у Польщі скористатися відзначенням 75-річчя Волинської трагедії для діалогу і примирення

14.06.2018 0:53 6

Глава УГКЦ запропонував у Польщі скористатися відзначенням 75-річчя Волинської трагедії для діалогу і примирення

Як відомо, цього року відзначають важливі ювілеї: 75-річчя Волинської трагедії та 100-річчя відродження незалежності як Польщі, так і України.
Предстоятель УГКЦ зазначив, що взяв участь у церемонії нагородження імені Яна Новака-Єзеранського, яку цього року отримав відомий ізраїльський політик Шевах Вайс. «Багато що було сказано про польсько-єврейські відносини. Я дійшов до висновку, що між ними та польсько-українськими стосунками є багато подібного... Примирення - це процес, в якому ми переживаємо кращі й гірші періоди. Шевах Вайс сказав, зокрема, коли країни протягом стількох століть живуть пліч-о-пліч, конфлікти неминучі, особливо під час війни», – розказав глава УГКЦ і додав, що, живучи в мирний час, треба зробити все, щоб не дійти до конфліктів, а залікувати рани, нанесені раніше. Архієрей нагадав твердження Вайса, що ювілеї придумали політики, але тільки для того, щоб протиставляти точки зору в суспільстві, і це неприпустимо.
Святослав заявив, що «хотів би скористатися майбутніми ювілеями для діалогу і примирення, а не як можливістю плекати негативну пам'ять». «Потрібно передусім плекати позитивну пам'ять. Наприклад, чому б нам не відзначати разом річницю «Чуда на Віслі» 1920 року, велику солідарність поляків і українців під час Помаранчевої революції або 40-річчя обрання на Апостольський Престол Івана Павла II, папи, який зробив так багато для наших відносин?» – запропонував духовний лідер греко-католиків.
«Тож запрошую політиків, – наголосив Святослав, – до спільного святкування ювілеїв, пов'язаних з позитивною пам'яттю, аби вони нас об’єднували, допомагали гоїти рани і будувати краще майбутнє. Не перетворюймося на заручників трагічного минулого. Пропагуймо те, що будує, а не руйнує».
Крім того, за його словами, діалог завжди лікує рани і проявляється в конкретних кроках, натхненних передусім Євангелієм, тобто молитвою, яка нікого не звинувачує, а огортає жертви обох сторін. Загоєння ран відбувається в дрібницях, таких як, наприклад, щоденна допомога українському мігрантові… «Ініціюймо зустрічі польської та української молоді, як було під час Всесвітнього дня молоді в Кракові 2016 року. Або впорядкуймо разом занедбані кладовища в багатьох місцях, як на польському, так і на українському боці», – закликав глава УГКЦ.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Игровой ассортимент от Дрифт казино онлайн Красивые церковные иконы с доставкой В Херсоне при участии властей открыли мемориал рабби Гилеля из Парича Где купить библию в современном украинском переводе У Сімферополі протестують проти приватного будівництва на місці палацу калги-султана XV–XVI ст.

Публикации