Гарвардський професор презентує в Києві свою книжку «Царі та козаки. Загадки української ікони»

16.10.2018 13:51 3

Гарвардський професор презентує в Києві свою книжку «Царі та козаки. Загадки української ікони»

Участь у зустрічі-дискусії, окрім автора, візьмуть перекладачка книжки, історикиня Тетяна Григор’єва, а також професорка кафедри історії НаУКМА Наталя Яковенко та доцент кафедри історії НаУМКА Катерина Диса. Модеруватиме зустріч директор видавництва «Критика» Андрій Мокроусов.
У розвідці «Царі та козаки», що вперше з’явилась англійською мовою 2002 року, а тепер приходить до українського читача з чималими текстуальними змінами й доповненнями, Сергій Плохій досліджує зміст, розвиток і динаміку візантійського за походженням покровського культу в Україні XVII–XVIII століть.
Автор вписує іконографію «козацької Покрови» в складний і контроверсійний контекст політичної, інтелектуальної, конфесійної та культурної історії Гетьманщини і Правобережної України й аналізує, в який спосіб риторика козацької ікони, добір і потрактування зображуваних на ній осіб – передусім монархів, ієрархів, гетьманів і старшини – відбивала постання, протиборство і взаємодію в свідомості та практиках тогочасної людини різних конкурентних мітів, ідеологій, ідентичностей (зокрема руської православної, унійної, малоросійської та ін.), змагання різноспрямованих лояльностей, конфлікти інтересів численних груп і прошарків ранньомодерного перехідного суспільства.
Особливу увагу автор приділяє виникненню, тимчасовому тріюмфу і дальшим трансформаціям малоросійської ідентичности та ідеології малоросійства, що її виплекало насамперед київське духівництво, а відтак засвоїли світські еліти Гетьманщини у спробі поєднати відданість новонабутій імперській вітчизні із захистом своїх станових прав й обстоюванням територіяльної, церковної та культурної окремішности новостворюваної модерної України.
Захід відбудеться у приміщенні Центру польських та европейських студійНаУКМА (вул. Волоська, 10, підвал 6-го корпусу). Початок о 18:30.
Вхід на подію вільний.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Запчасти для автомобилей Рено Кенго по интернету Курс валют – выгодный обмен в Днепре Хороший массаж по доступной цене Стоматология Люми-Дент в Киеве на Оболони Принципы гармонии в жизни

Публикации