В Ізраїлі розшифрували частину сувоїв Мертвого моря

23.01.2018 20:43 12

В Ізраїлі розшифрували частину сувоїв Мертвого моря

Науковці дослідили шістдесят невеликих фрагментів таємничого стародавнього тексту сувоїв Мертвого моря і розшифрували 364-денний календар, інформує ВВС-Україна.

Дехто з науковців припускає, що авторами 900 древніх манускриптів могли ‎бути члени юдейської релігійної групи ессенів.

Перший сувій виявив у 1947 році молодий бедуїнський пастух, що шукав загублену вівцю у ‎місцевості Кумран на північно-західному березі Мертвого моря.‎

Колекція вважається найстарішою копією Біблії, яку будь-коли знаходили, датованою IV століттям до нашої ери.

Фрагменти сувоїв змогли перекласти доктор Ешбаль Ратсон і професор Джонатан Бен-Дов, який займається біблійними дослідженнями у Хайфському університеті.

Манускрипти написані спеціальним кодом, деякі фрагменти були меншими за 1 кв. см.

Вчені розшифрували унікальний 364-денний календар, у якому є давні єврейські свята.

Пан Ратсон і Пан Бен-Дов зазначили, що у сувоях описується два свята, не згадані в Торі, але які є у кумранських сувоях: свята Нового вина та Нової олії.

Дослідники кажуть, що ці дні є продовженням свята Шавуот, який "сьогодні святкують як день нового урожаю пшениці".

Сувой.jpg

Вчені також виявили, що за стародавнім календарем люди відзначали перехід між сезонами. Такі дні називали "текуфа", що з івриту перекладається як "період".

Історики уточнили, що розшифрувати сувої їм допомогли записи між рядками тексту. За допомогою цих нотаток вони виявили пропущені дати у календарі.

"Схоже, що людина, яка написала манускрипт, могла бути однією з очільників цієї спільноти, яка знала секретний шифр, але забула згадати про кілька свят, які святкувала громада", - зазначив вчений Ратсон.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/69806/

Следующая новость
Предыдущая новость

Все, что вам нужно для рукоделия Столичный мини-отель SkyHome будет рад видеть вас по приезду в Киев! Место, где создаются иконы Між духовенством та районною владою Рівненщини відбувся благодійний футбольний матч Особенности складских тележек

Публикации