В Івано-Франківську провели акцію "ВІЛ/СНІД - це стосується кожного. Не втрачай життя!"

19.05.2018 17:03 27

В Івано-Франківську провели акцію

З нагоди дня вшанування пам'яті померлих від СНІДу, в центрі Івано-Франківська 18 травня відбулася інформаційна акція "ВІЛ/СНІД - це стосується кожного. Не втрачай життя!".

Організували акцію БФ «Карітас Івано-Франківськ», Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня, обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією, СНІДом, Департамент освіти і науки Івано-Франківської міської ради, БФ "Захід-Шанс", інформує Наталія Палій.

Як стверджують організатори, метою акції було привернути увагу до проблем подолання епідемії ВІЛ/СНІД, вшанування пам'яті померлих від СНІДу, формування свідомого ставлення до проблеми СНІДу та толерантного відношення до ВІЛ-позитивних людей.

У рамках заходу відбулася поминальна панахида за померлими від СНІДу, флеш-моб "Вони не забуті", проведення профілактичних заходів для учнівської молоді та мешканців Івано-Франківська. «Жива бібліотека" - свідчення людей, які живуть з ВІЛ. Консультація лікаря-гінеколога - попередження передачі інфекції від матері до дитини та щасливі стосунки та їх продовження. «Актуальні питання з ВІЛ-інфекції» - відповіді на які надав лікар-інфекціоніст.

Також усі бажаючі змогли безкоштовно пройти тестування на ВІЛ за допомогою експрес-тестів у спеціально обладнаній мобільній амбулаторії. Тестування провели представники БФ «Захід-Шанс».

«БФ «Карітас Івано-Франківскьк» опікується ВІЛ-інфікованими людьми з 2013 року, - розповідає БФ «Карітас Івано-Франківськ» отець Володимир Чорній. – Зараз наші підопічні – ВІЛ-позитивні вагітні жінки, немовлята, які народжуються від ВІЛ-позитивних. Вони отримують психологічний і матеріальний, медикаментозний супровід. Є багато випадків, коли після проведеної терапії, хворі жінки народжували цілком здорових дітей. Отже, намагаємося привернути увагу громадськості до проблеми ВІЛ-СНІДу. Адже на Івано-Франківвщині протягом років маємо понад три тисячі зареєстрованих інфікованих осіб, з яких понад п’ятсот померли. Згадаємо про них під час поминальної панахиди. Певна річ, доносимо до людей усю небезпеку цієї страшної хвороби».

СНІД-2w.gif

«На жаль картина з захворюванням на ВІЛ – СНІД не втішна, – розповідає керівник БФ «Захід-Шанс» Олександр Гринь.- На жаль, тенденція до зростання інфікованих ВІЛ не змінна. Тому щороку традиційно організовуємо такі акції, щоб повідомити людям про те, що небезпека існує. Зараз в Україні понад 238 тисяч ВІЛ інфікованих, з яких приблизна 40 тисяч хворих не СНІД. Хочемо показати, що є у аптеках «швидкі тести» з допомогою яких можна перевірити свій стан здоров’я».

Своїм власним життєвим досвідом і застереженням до школярів, які долучилися до акції, поділився пан Олександр: «Коли ми, наприклад, дорослішаємо, закінчуємо школу, то обов’язково про щось мріємо і якщо людина у свій алгоритм життя включає наркотики, то на усіх мріях можна «ставити хрест», - наголошує він. – Адже, починається залежність і її потрібно визнавати. Поки залежність і проблема не визнана ніякі ліки не допоможуть. Мої знайомі з мікрорайону, які починали вживати наркотики одночасно зі мною, уже померли у віці 30-45 років. Залишився, здається. я один. Можливо, вони уже і вели нормальний спосіб життя, але наслідки наркотичної залежності виявилися страшними – важкі хвороби, серед них – СНІД. А сьогодення несе ще страшніші загрози. Наркотики все страшніші і доступніші. Вони значно скорочують життя людини. Не варто легковажити залежністю, бо можна почати з зовсім легких, як от марихуана а далі потребувати все важчих. І людина миттєво деградує. Наркотики дуже підступні – вони «чекають» і «нагадують» про себе через психіку. Людина приходить до них або з великого добра, або з біди. Але це оманливий шлях, який призводить до трагедії і особистої і для рідних і близьких. Це кошмар який не можна допустити ні за яких умов. Якщо хтось пропонує і переконує, що це для сильних людей – не вірте. Сильна людина ніколи не погодиться і відмовиться від наркотиків».

СНІД-3w.gif

Також були бажаючі перевірити свій стан здоров’я у мобільній амбулаторії. «Хочу перевіритися на інфекцію ВІЛ, бо усі ми зустрічаємо різних людей навіть на вулиці, буваємо у різних лікарів. Час зараз такий, що краще переконатися у тому, що все гаразд», - ділиться пані Оксана.

«Я зрозумів, що ні в якому разі не можна вживати наркотики, остерігатися від небезпечних стосунків з дівчатами, бо в іншому випадку модна серйозно захворіти, або навіть померти», - каже школяр Іван.

Також ті, хто долучився до акції "ВІЛ/СНІД - це стосується кожного. Не втрачай життя!", отримали буклети, плакати з роз’ясненнями – як вберегтися від небезпечної недуги.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/71186/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где заказать дизайн интерьера? Что игорный бизнес дал государству в 2021 году и чего от него ожидать в 2022? В Украине выходят книги о современном взгляде на шариат и кораническом принципе совещания Качественные металлопластиковые окна от бренда Rehau Біля Полтави розташовано дитячий табір УАПЦ

Публикации