В Івано-Франківську з екуменічною молитвою перепоховали жертв комуністичних репресій

24.03.2018 18:57 9

В Івано-Франківську з екуменічною молитвою перепоховали жертв комуністичних репресій

На рештки загиблих людей натрапили ще у серпні 2017 року працівники «Прикарпаттяобленерго», які прокладали кабель у мікрорайоні вулиці Ленкавського. Місце захоронення знаходиться поруч з єврейським кладовищем в Івано-Франківську.

Далі роботу на території захоронення проводили працівники КП «Пам’ять», які виявили масове поховання жертв терору - 134 скелетованих трупів. З них 2 – дітей, 70 мужчин, 53 жінки і 9 не встановленої статі. Тіла були скинуті у три неглибокі траншеї. Період трагедії - 1939-1941 роки.

перепоховання-3w.gif

«Минуло вже понад 70 років від трагічного «золотого вересня». Але відлуння цих часів є дотепер, - розповідає судмедексперт Омелян Левицький. – Дослідження виявлених в обласному центрі останків закатованих людей добре ілюструє те, як поводили себе енкаведисти – з небаченою жорстокістю. Ми побачили переломи черепів, сліди кульових пошкоджень, переломи верхніх і нижніх кінцівок, плечових, стегнових кісток та ребер. Найстрашніше те, що серед загиблих малі діти та старенькі жінки, яким понад 80 років, яких не потрібно було багато катувати, а це все ж робили неодноразово, у них стріляли».

перепоховання-2w.gif

Біля тіл закатованих були виявлені дрібні побутові речі – монети, предмети культу – медальйони, хрестики, в тому числі енколпіон. Це складаний нагрудний хрест, який складався з 2-х частин, всередину якого клали мощі. На звороті є напис ROME (Рим). Ймовірно він належав духовній особі - священику Степану Цибуху, який був родом з с.Острів Галицького р-ну і став однією з жертв енкаведистів.

перепоховання-1w.gif

24 березня в урочищі Дем’янів лаз, що на околицях Івано-Франківська, зібралися сотні людей, духовенство та представники міської та обласної влади, щоб перепоховати віднайдених закатованих жертв енкаведистського терору. Напередодні священики відправили тут поминальну панахиду. Чин похорону очолили митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ Київського Патріархату Митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ Йосафат (Мощич), єпископ Коломийської єпархії УГКЦ Василій (Івасюк).

перепоховання-4w.gif

На завершення похорону владики, звертаючись до присутніх, наголосили на важливості молитви за загиблих жертв тоталітарних режимів. Пам'ять про них маємо зберігати від покоління до покоління. Спільно молитися за те, щоб такі трагедії більше ніколи не повторювалися.

Митрополит Володимир (Війтишин) також зачитав послання від Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчук), який звернувся зі словами підтримки та молитви.

З Києва на перепоховання прибув відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета. Він звернувся до тих, хто особливо багато праці прикладає для збереження нашої історичної пам’яті, адже ще не знаємо скільки таких знахідок маємо в кожному українському місті та селі.

Кожний присутній на перепохованні відчув особливий біль і жах перед тим, що довелося пережити жертвам енкаведистських нелюдів. «У мене не вистачає слів, щоб описати те, що відчуваю, - ділиться кореспондентіц РІСУ Наталії Палій пані Оля, яка приїхала віддати шану пам’яті загиблим. – Я не могла не бути тут, адже маємо шанувати тих, хто загинув за нашу землю».

КП «Пам'ять», яке займалося розкопками на Ленкавського, і надалі вивчатиме місця, де могли б бути захоронені жертви тоталітарних режимів на Прикарпатті.

Довідка: Захоронення на вулиці Ленкавського в Івано-Франківську – це вже третє віднайдене масове поховання жертв радянського терору. Перше виявлене 1989 року у Дем’яновому лазі, де було поховано 124 особи, друге – біля заводу «Промприлад» у центрі міста. Там виявили 269 тіл.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religious_ceremonies/70574/

Следующая новость
Предыдущая новость

Балкон под ключ, выгоды строительства такого балкона Быстрые грузоперевозки в Днепре Виват-Украина - качественная наградная продукция для любого мероприятия Услуги кремации в Киеве Платежные сервисы как преимущество лучших онлайн казино в сети

Публикации