В УПЦ переконують, що краще знають про ставлення Константинопольських ієрархів до українського питання

16.07.2018 19:15 0

В УПЦ переконують, що краще знають про ставлення Константинопольських ієрархів до українського питання

Заступник глави ВЗЦЗ також упевнений, що ситуація, яка склалася навколо питання автокефалії, не йде до розколу і всеправославної кризи.
«Знаючи ситуацію зсередини, не маю я такого відчуття, — сказав він. — Те все, що ми бачимо в наших ЗМІ на церковну тему, більше нагадує якийсь великий театр, шум. І це стосується зовнішнього життя Церкви, яке намагаються розхитати. Всередині, в самій глибині церковне море є спокійним, церковні води течуть спокійно».
За словами протоієрея Миколая Данилевича, митрополит Пруський Елпідофор, інтерв’ю якого і викликало галас у ЗМІ і суспільстві, серед ієрархії Константинопольського Патріархату відбиває точку зору крайньої, так би мовити, «радикальної партії» на Фанарі, однак більшість з ієрархії не належать до неї.
«Митрополит Пруський Елпідофор серед ієрархії Константинопольського Патріархату займає позицію “яструба” в українському церковному питанні. Але, наскільки мені відомо, саме такий він там один», — прокоментував священик слова митрополита Константинопольского Патріархату.
Як приклад, священнослужитель УПЦ навів недавні слова іншого члена Синоду Константинопольского Патріархату митрополита Корейського Амвросія, з яким нещодавно мав бесіду митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко). За переказом останнього, митрополит Амвросій просив передати українцям, що патріарх Варфоломій любить народ України, переживає і молиться за мир в країні та не має наміру дарувати їм томос про автокефалію найближчим часом.
Протоієрей Миколай Данилевич підкреслив, що митрополит Елпідофор взагалі не входить до складу комісії Константинопольського Патріархату з українського церковного питання. Він додав: не виключено, що це «внаслідок його надто великого радикалізму в цьому питанні, що лише може нашкодити справі». Натомість, за словами отця Миколая, до комісії входять такі помірковані ієрархи як митрополит Гальський Емануїл і митрополит Смірнський Варфоломій.
«Взагалі, особливо в церковних справах, і не тільки в церковних, потрібна особлива виваженість і поміркованість, а тому будь-який радикалізм лише шкодить», — підкреслив заступник глави ВЗЦЗ УПЦ. І зауважив, що такі інтерв’ю тільки підтверджують те, що серед ієрархії Константинопольського Патріархату немає єдиної позиції щодо методу вирішення українського церковного питання.
«Так, між РПЦ і Константинопольським Патріархатом є суперечності. І в цьому з однієї сторони не слід вбачати якоїсь великої трагедії, а з іншої і не слід злорадствувати. Тобто, ні радіти, ані сумувати не потрібно. Адже і РПЦ, і Константинопольський Патріархат належать до єдиної Церкви Христової. Вірю, що вони знайдуть шлях вирішення цього питання, домовляться… Різні дискусії в середовищі християн були з самого початку виникнення християнства. Важливо, щоб ці дискусії були всередині Церкви і не порушували загальної церковної єдності», — підсумував протоієрей Миколай Данилевич.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Надмогильні плити від професійних майстрів Азартные игры Вулкан казино Сайт новых русских и актуальных трейлеров Вывод из запоя в Москве Безопасный высококачественный гемблинг

Публикации