В УПЦ (МП) хочуть спочатку "єдину Церкву", а потім автокефалію

18.04.2018 14:23 6

В УПЦ (МП) хочуть спочатку

Протоієрей Миколай Данилевич нагадав, що його конфесія також виступає "за єдину Церкву, навіть якщо буде певна загальноцерковна згода на автокефальний устрій цієї Церкви, тому що автокефалія це є лише устрій, це є лише форма існування Церкви в певних історичних умовах".
Але, за словами представника УПЦ (МП), президентська ініціатива робилася буз участі УПЦ (МП). Водночас о. Миколай Данилевич зізнався, що вважає ідею президента "нереалізабельною", бо держава не може ініціювати цих процесів, а УПЦ КП, так само як УАПЦ, не мають досі канонічного визнання. Він провів пряму паралель з невизнаними світом самопроголошеними республіками Л/ДНР, які, за словами священнослужителя, повинні повернутися в Україну.
Також незрозуміло, для якої з конфесій буде надаватися автокефалія. Тому протоієрей Миколай Данилевич пропонує в межах України спочатку подолати церковне розділення.
"Спочатку ми долаємо розділення, яке є, а тоді поставимо питання про автокефалію", — сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП).

"Лише тоді ми можемо ставити питання про надання нам автокефального статусу. Тобто ми є, ми присутні, просто наш статус підвищується на сходинку вверх. Все! Абсолютно просто. А тут починають з кінця робити: "Дайте нам автокефалію". Кому?", — риторично запитав спікер УПЦ (МП) і вказав на невизнаний статус УПЦ КП та УАПЦ.
Щодо надання автокефалії взагалі православній Україні, без розрізнення церков, то заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків вважає цю ідею "досить теоретичним конструктом", який "не буде мати можливості для життя".

Нагадаємо, що раніше глава УПЦ (МП) митрополит Володимир (Сабодан) заявляв, що "автокефалія УПЦ повинна вінчати наші зусилля з досягнення єдності".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Склады и ангары от ЮгАгроСоюзПром Большой выбор ароматных церковных благовоний Советы кофеманов: как правильно выбирать напиток Сеялка точного высева - профессиональный инструмент для посева Не упустите новинку

Публикации