В УПЦ (МП) зробили свої висновки щодо Комюніке Константинополя

23.04.2018 20:14 6

В УПЦ (МП) зробили свої висновки щодо Комюніке Константинополя

В УПЦ (МП) оприлюднили коментар ВЗЦЗ УПЦ з приводу рішення Священного Синоду Константинопольського Патріархату щодо прийняття до розгляду питання про надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

22 квітня 2018 року на офіційному сайті Вселенського Патріархату був опублікований прес-реліз про завершення засідання Святого і Священного Синоду. Оскільки основною мовою, якою пишуться офіційні повідомлення Патріархату, є грецька мова, а також у зв’язку з тим, що його переклад англійською не передає всієї точності грецького оригіналу, подаємо згаданий прес-реліз у перекладі ВЗЦЗ УПЦ з грецької мови:

«Закінчилися засідання Святого і Священного Синоду, який зібрався під головуванням Його Божественної Всесвятості на регулярні засідання в четвер 19 і в п’ятницю 20 квітня, під час яких розглядалися всі зазначені в порядку денному теми, по яких і були прийняті належні рішення.

Вселенський Патріархат, який згідно з божественними і священними канонами і довготривалим церковним порядком і Священним Переданням, має піклування про всі Православні Церкви у всьому світі і відповідальність за всеправославну єдність, особливо по відношенню до православного українського народу, який прийняв спасительну християнську віру і святе хрещення від Константинополя, будучи істинною його Матір’ю-Церквою, займався детально темою церковного положення в Україні, що робив і на попередніх синодальних засіданнях, прийняв прохання про надання автокефалії зі сторони політичних і церковних осіб (варіант перекладу: політичних і церковних факторів (або: діячів) – прим. перекладача), що представляють багато мільйонів православних українців, і вирішив мати близьке спілкування з іншими братніми Православними Церквами для повідомлення і погодження.

В Патріархії, 22 квітня 2018 року».

З приводу Константинопольського комюніке в УПЦ (МП) зробили наступні висновки:

  1. Оскільки Константинопольський Патріархат не лише в даному тексті, але й у багатьох інших своїх офіційних текстах підкреслює, що позиціонує себе як Церкву, що несе «відповідальність за всеправославну єдність», то це означає, що Вселенський Патріархат не зробить кроків, які б зашкодили такій єдності.
  2. Константинопольський Патріархат дає чітко зрозуміти, що розгляд даного питання буде відбуватися в тісному спілкуванні зі всіма іншими Помісними Православними Церквами світі та погоджуватися зі згаданими Церквами. Даний момент є самоочевидним, оскільки будь-яка нова можлива автокефальна Церква повинна бути прийнята в молитовне і євхаристичне спілкування всіма Помісними Православними Церквами. Таким чином, є підстави думати, що в найближчому майбутньому можуть розпочатися візити представників Константинопольського Патріархату до Помісних Православних Церков. Нагадаємо, що жодна з цих Церков не визнає «УПЦ КП» і «УАПЦ» канонічними Церквами і не співслужить з ними. А тому, якщо буде йти мова про українську автокефалію, то це питання не може бути розглянуто без участі Української Православної Церкви, як єдиної канонічної Церкви України.
  3. Згадка в тексті комюніке про мільйони православних українців, від імені яких нібито діють представники «УПЦ КП» і «УАПЦ», не відображає позицію мільйонів віруючих, яких представляє Українська Православна Церква, що є найбільшим релігійним об’єднанням в Україні.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/moscow_patriarchy/70909/

Следующая новость
Предыдущая новость

Утепление трубопроводов в Киеве Купить террариум можно и в интернет магазине Священики УПЦ відвідали полонених українських військових Эвакуация легковых машин в Киеве Суд дозволив заочне розслідування щодо екс-міністра Захарченка у "церковній справі"

Публикации