В Україні можуть дозволити фотографуватись на паспорт у хіджабі

24.11.2018 15:02 0

В Україні можуть дозволити фотографуватись на паспорт у хіджабі

В Україні можуть переглянути стандарти фотографування на документи. Відповідне прохання раніше подали Міністерство внутрішніх справ спільно з Державною міграційною службою. На держпідприємстві "Український науково–дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" це підтверджують, передає «5 канал» з посиланням на прес-службу МВС.

У відомстві кажуть: це необхідна міра.

"Ми маємо зробити все, аби надати можливість особам, які належать до різних релігійних течій та конфесій, фотографуватися на документи без вразливості їхніх релігійних переконань. Розв'язання цього питання, у масштабах України, лежить винятково у площині зміни стандартів", – зазначила заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

Водночас, згідно з українським законодавством, фотографування для паспортів здійснюється винятково без головних уборів.

"Фотокартки, що подаються для оформлення паспорта, мають бути виконані з одного негатива, із зображенням обличчя винятково анфас, без головного убору", – йдеться у "Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України".

До МВС через це положення постійно надходили звернення від представників різних віросповідань. Люди просили переглянути стандарти. У вересні відповідне звернення українські мусульманки спрямували до Державної міграційної служби. Вони зазначили, що згадане положення є порушенням їхніх конституційних прав, зокрема на свободу совісті. У зверненні мусульманки наголосили, що хіджаб не є головним убором, а обов'язковим одягом жінки та релігійним обрядом ісламу.

"У одягненої у хіджаб повністю відкрите обличчя, що дозволяє здійснити фотографування в "анфас", як це зазначено в законодавстві, так і жодним чином не закриває рис обличчя та надає можливість ідентифікації особи", – йшлося у зверненні.

Нагадаємо, у вересні цьогоріч Верховний Суд дозволив видавати паспорти старого зразка на вимогу вірян.

Раніше, 21 березня 2018 року, Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою забороняється оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка в формі книжки. В Кабміні зазначили, що Міграційна служба забезпечена ресурсами, необхідними для оформлення ID-карт.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/73652/

Следующая новость
Предыдущая новость

Превосходства микрокредита онлайн в Украине Игумен УПЦ примет участие в вечере смеха Азартные игры и православие Надежные кредиты от Moneyveo Оптимизация работы переводчика

Публикации