В Україні відзначають роковини знищення польською владою 127 українських церков

22.06.2018 23:04 9

В Україні відзначають роковини знищення польською владою 127 українських церков

З середини травня до 16 липня 1938 року, польська влада провела спеціальну кампанію, що отримала назву «ревіндикація» (з польської – «повернення майна») і найбільше зачепила Холмщину й південне Підляшшя, заселені переважно українцями. Її мета - ліквідація православних храмів і громад. Акція була елементом цілеспрямованої політики тогочасної польської влади спрямованої на асиміляцію українців За даними Люблінського воєводського уряду, було знищено 91 церкву, 10 каплиць, 26 молитовних будинки, загалом 127 святинь. Окрім цього, 3 церкви передано Католицькій Церкві, 4 храми використовували в якості моргів. Серед зруйнованих було 50 діючих церков, а також цінні пам’ятки церковної архітектури.
Військові та поліційні формування, які брали участь у руйнуванні храмів, прибували в населений пункт на світанку, інколи вночі. Їх супроводжували представники місцевої адміністрації. Якщо храм був діючим, виконавці акції примушували православного священика винести дарохранительницю (священну посудину, що використовується для причастя) з дарами. У випадку відмови погрожували ув’язненням. Проте частіше знищували сам храм разом із усім оснащенням, включно з парафіяльними бібліотеками чи архівами.
Під час цілеспрямованої руйнації українських православних церков у 1938 році знищено найстаріші пам’ятки церковної архітектури на території тодішньої Польщі: храм у Білій-Підляській 1582 року, Замості 1589-го, в Корниці 1578-го та інші. Розібранню підлягала й одна з найстаріших мурованих православних церков у Польщі церква Успіння Пресвятої Богородиці в Щебрешині (XVI ст.). Лише після протестів місцевої інтелігенції отримано згоду на її часткове збереження «у якості історичних руїн».
Знищення українських церков напередодні Другої світової війни стало одним із чинників подальшого загострення польсько-українських стосунків, їх переростання у конфлікт та збройне протистояння.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Самая точная информация об офшорах Футбольные бутсы Матрасы для детей Бонусы в онлайн-казино выгода или сомнительное предложение? Виртуальные слоты: «зеркало» в каждом клубе Vulkan Prestige

Публикации