В Україну прибула грамота Петра I, яка свідчить про анексію Української Помісної Церкви Москвою

13.04.2019 20:19 3

В Україну прибула грамота Петра I, яка свідчить про анексію Української Помісної Церкви Москвою

До Києва 13 квітня привезли з Німеччини грамоту Петра I, яка свідчить про анексію Української Помісної Церкви Москвоюю Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці в Facebook. Реліквію відправили до заповідника "Софія Київська".

"Сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія – з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність – історичний документ – Грамота Петра І. З моєю заступницею Тамарою Мазур особисто зустрів артефакт у Міжнародному аеропорту "Бориспіль", – розповів він.

За словами Нищука, артефакт датований 1708 роком. Під час Другої Світової війни документ був втрачений, а з кінця 50-х XX століття знаходився в бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгена (Федеральна земля Баден-Вюртемберг).

"Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника "Софія Київська", де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду", – додав міністр.

2.jpg

Він подякував ученим, які знайшли і досліджували культурну цінність, і всіх, хто працював над поверненням унікального документа в Україну.

"За свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя", – написав Нищук.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/75415/

Следующая новость
Предыдущая новость

Актуальные новости Казахстана и Алматы Бесплатный сайт Igra Slot - игровой ассортимент, с которым можно познакомиться в бесплатном формате Что делать, когда подросток не хочет учиться Несколько слов о продукции британского бренда Marks & Spencer Ремонт стиральных машин: частые проблемы и их решение

Публикации