В РПЦ відреагували на повідомлення про зустріч Патріархів Варфоломія та Кирила

07.08.2018 22:26 33

В РПЦ відреагували на повідомлення про зустріч Патріархів  Варфоломія та Кирила

У Російській Православній Церкві відреагували на повідомлення Вселенського Патріархату про майбутню зустріч його глави Варфоломія з главою РПЦ, Патріархом Московським Кирилом.

Служба комунікації Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату підтвердила повідомлення, що така зустріч має відбутися 31 серпня у Стамбулі в Туреччині, де розташована резиденція Вселенського Патріарха, інформує Радіо Свобода.

При цьому в повідомленні Патріарха Варфоломія названо не Вселенським, а іншим його традиційним титулом, Патріархом Константинопольським. Титул «Константинопольський» вказує на патріарха як на главу однієї з майже півтора десятка взаємно визнаних, «канонічних» помісних православних церков, Константинопольської, тоді як пропущений Москвою титул «Вселенський» вказує на його традиційний статус «першого за честю» у православному світі і на його особливі повноваження, серед яких і надання автокефалії (права самоврядування) новим помісним православним Церквам.

Ніяких подробиць майбутньої зустрічі не наведено, лише перелічені попередні зустрічі двох патріархів, остання з яких відбулася в січні 2016 року.

Заступник голови ВЗПЦ МП протоєрей Микола Балашов в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс-Релігія» утримався від повідомлення про теми зустрічі і заявив лише, що її «порядок денний на цей час розробляється».

Увечері 5 серпня бюро генерального секретаря Священного синоду Вселенського Патріархату вперше офіційно повідомило про цю зустріч, а її тему було визначено як «питання, що становлять двосторонній інтерес». Як звернули увагу у Вселенському Патріархаті, Патріарха Московського приймуть із візитом на його прохання.

Ще попереднього дня, 4 серпня, речник Української Православної Церкви Київського Патріархату, єпископ Чернігівський і Київський Євстратій (Зоря) повідомляв, посилаючись на грецькі православні ЗМІ, що під час зустрічі двох Патріархів наприкінці серпня буде обговорюватися українське питання. «Очевидно, що візит патр. Кирила до Стамбула має на меті якщо не повністю відмовити Вселенського Патріарха від рішень щодо «українського питання», то хоча би досягти їх відкладання», – додав він.

У згаданій грецькій публікації від 3 серпня сказано, що зустріч, у якій висловила зацікавленість російська сторона, буде «зосереджена на гарячому питанні української автокефалії».

У короткому повідомленні згадано про ускладнені відносини між двома патріархатами через події в Україні і додано, що результат зустрічі патріархів важко передбачити.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Патріарх Варфоломій і Вселенський патріархат останнім часом не раз заявляли, що перехід Київської митрополії під церковну зверхність Московського Патріархату був свого часу здійснений неканонічним чином і що саме Вселенський патріархат, а не Московський, є для православних християн України церквою-матір’ю.

А в липні Патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Вселенського Патріархату є дарувати українській Церкві автокефалію.

Російська Православна Церква і її нинішній український підрозділ, Українська Православна Церква, що в єднанні з Московським Патріархатом, виступають різко проти такої можливості, що призведе до втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/72110/

Следующая новость
Предыдущая новость

Католики Чорткова знайшли покровительку Європи на горищі місцевого храму Тотал больше в футболе: Что это и как это влияет на игру? Что игорный бизнес дал государству в 2021 году и чего от него ожидать в 2022? У Києво-Печерській лаврі відтворять пам'ятник князю Костянтину Острозькому Дитячий одяг на всі сезони

Публикации