В РКЦ прокоментували ситуацію навколо храму Стрітення Господнього у Львові

05.03.2019 12:21 0

В РКЦ прокоментували ситуацію навколо храму Стрітення Господнього у Львові

Частина колишньої громади УГКЦ, яка опікується храмом Стрітення Господнього у Львові, 3 березня вирішила перейти з Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) до Православної Церкви України (ПЦУ). Проте в ПЦУ заявили, що не прийматимуть громиаду разом із храмом. За цією справою слідкують і у Ватикані, бо на цей храм претендують римо-католики. Львівський митрополит РКЦ архиєпископ Мечислав Мокшицький вважає що цю справу ще можна вирішити. Про це він розповів у коментарі CREDO.

Як уже повідомлялося раніше, конфлікт між групою вірян (уже колишньої) парафії УГКЦ Стрітення Господнього та курією РКЦ щодо повернення храму римо-католицькій громаді, якою опікуються отці домініканці, триває давно.

Апостольський Престол затвердив рішення Львівських митрополитів обох обрядів щодо канонічного повернення храму Стрітення Господнього Римо-Католицькій Церкві, але група вірних з колишньої громади УГКЦ цього рішення не прийняла.

Починаючи від 2002 року у храмі почергово молилися дві громади — УГКЦ та РКЦ Ситуація загострилася наприкінці 2018 року, коли громаді РКЦ та отцям домініканцям відмовили у доступі до храму. Внаслідок цього римо-католицька громада служила Месу у холі митрополичої курії, а греко-католицька громада була позбавлена спершу адміністратора, а згодом і сама парафія була ліквідована митрополитом Львівським УГКЦ Ігорем (Возьняком).

Подаємо дослівно коментар архиєпископа РКЦ Мечислава Мокшицького.

«Мені дуже прикро, що митрополича курія Львівської архиєпархії УГКЦ продовжує відкладати вирішення цієї справи. Це дає час громаді на організацію нових маніфестацій та провокацій, а також на пошук священиків, які би згодилися служити для них Літургію, навіть не маючи на це відповідного декрету ординарія своєї Церкви, а варто зазначити, що вони продовжують залишатися греко-католиками, адже зліквідовано лише їхню парафію. Цю справу можна залагодити коротко і просто – достатньо, щоби греко-католицька сторона нотаріально перевела храм на баланс своєї митрополії, а тоді наступним декретом повернула його у власність римо-католицької дієцезії. Я звернувся до юристів за консультацією у цій справі і мені сказали, що це справа кількох годин. Як бачимо, наступним кроком, який зробила громада храму Стрітення — це шантаж переходом до Православної Церкви України. Недавно я мав можливість спілкуватися з Предстоятелем ПЦУ Блаженнішим Епіфанієм та Митрополитом Львівським і Сокальським ПЦУ Димитрієм. Вони мене запевнили, що знають про цю справу і про офіційне прийняття цієї громади до УПЦ не може бути мови. Коли я був у Римі на конференції, яку скликав Папа Франциск, зі мною та Верховним архієпископом УГКЦ Святославом Шевчуком розмовляв на цю тему Держсекретар Ватикану. Він хотів знати чому ця справа так довго триває. Владика Возняк мав би визначити юристів чи інших компетентних людей, які могли би врегулювати ситуацію. Ми дуже вболіваємо з цього приводу і сподіваємося, що ми побачимо цей довгоочікуваний жест доброзичливості, братерства та єдності Церкви, тому що наша спільнота досі не має храму, не має місця на молитву, а ходження по інших каплицях чи служіння Меси в холі курії не сприяє розвитку парафії і не служить духовній користі вірян. Наближається Великий Піст, з котрим пов’язані такі богослужіння як Хресна Дорога, Гіркі Жалі, реколекції, і немає умов, щоб це практикувати. Так не може продовжуватися».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/land_and_property_problems/74958/

Следующая новость
Предыдущая новость

Изготовление и установка памятников на могилу в Оренбурге Мужские кожаные сумки – удобство и стиль На берегу Киевского водохранилища пройдет христианский палаточный лагерь Курс валюти у Львові Международные эксперты высоко оценили финансовую разведку Украины, - Игорь Черкасский

Публикации