В Криму монастиреві УПЦ передали Будинок колгоспника, а митрополит заклав новий храм для військових РФ

05.03.2018 18:19 6

В Криму монастиреві УПЦ передали Будинок колгоспника, а митрополит заклав новий храм для військових РФ

Рішення про передачу монастиреві УПЦ будівлю на центральному ринку опубліковане на «офіційному» сайті «міської ради» Керчі. Зазначається, що станом на кінець 2017 року в цій будівлі працювали два кафе, чоботар, кілька крамниць.
Рішення «Про надання у безоплатне користування Православній релігійній організації «Свято-Георгіївський Катерлезький жіночий монастир село Войкове Республіки Крим Феодосійської Єпархії» муніципального майна, розташованого за адресою: Республіка Крим, м. Керч, пл. Сінна, буд. 1» було прийняте на підставі російського федерального закону №327 «Про передачу релігійним організаціям майна релігійного призначення, що перебуває у державній або муніципальній власності», а також листа «православної релігійної організації «Свято-Георгіївський Катерлезький жіночий монастир село Войкове Республіки Крим Феодосійської Єпархії» від 22.01.2018 р. Зазначений закон визначає порядок безоплатної передачі у власність або безоплатне користування релігійним організаціям майна релігійного призначення, що перебуває у федеральній власності, власності суб'єктів РФ (такими влада країни-агресора вважає окуповані території АР Крим і м. Севастополь) або муніципальній власності. Під майном релігійного значення розуміється нерухоме майно, збудоване для богослужінь, інших релігійних обрядів і церемоній, проведення молитовних і релігійних зібрань, навчання релігії, професійної релігійної освіти, чернечої життєдіяльності, релігійного вшанування (паломництва), в тому числі для тимчасового проживання прочан. Сюди ж зараховується рухоме майно релігійного призначення (предмети внутрішнього устаткування культових будівель і споруд, предмети, призначені для богослужінь та інших релігійних цілей).
«Таким чином, раптове рішення було прийняте за 8 днів. І це при тому, що досі тривають суди з повернення майна Кримспоживсоюзу. До переліку входить і ця будівля - Будинок колгоспника, збудований у 1960-х роках для тих, хто приїздив з товаром торгувати на центральному ринку. Мені незрозуміло, як Будинок колгоспника з часів Радянського Союзу став майном релігійного призначення - хоч убийте, не розумію. Можна, звісно, припустити, що він був збудований на культовій землі, але на жодній мапі стародавньої Керчі там жодна церква, мечеть, монастир чи синагога не зазначені. Бабуся казала, що приблизно між податковою і теперішньою Пролетарською стояла церковця чи каплиця - маленька була, не розбиралася, але тоді податкову віддайте під монастир, вона ближче до тієї церковці стоїть. У Будинку колгоспника на 2 поверсі вже жінки у чорному вбранні. Буцімто тут готель зроблять і харчоблок. Дивно, у Вікіпедії написано, що в цьому монастирі лише 3 черниці, і всі вони у селі Войкове [передмістя Керчі]. Не знаю, може, зараз їх стало більше, тому знадобився Будинок колгоспника», - розповів один з підприємців, який вже стомився боротися за місце, де він торгував.
При цьому читачі ресурсу «Керчь.ФМ», посилаючись на мапи кінця ХІХ ст., зазначають, що Введенська церква на Сінній (до 1914 р. - Привізній) площі була збудована у 1911 р. на ділянці, на якій зараз розташовуються будівлі «податкової інспекції» (колишній Будинок побуту) та теплопункту. Відтак Будинок колгоспника був збудований там, де йому й належалося - на колгоспному ринку, який не змінював своїх кордонів, а відтак «нема підстав стверджувати, що колгоспники зазіхали на землі чи будівлі релігійних організацій».
Тим часом у Феодосії (АР Крим) в розташуванні 171-го окремого десантно-штурмового батальйону (окупаційний контингент ЗС РФ) під проводом митрополита Феодосійського і Керченського Платона (Удовенка) відбулася урочиста церемонія освячення закладного каменя на місці майбутнього будівництва храму-каплиці на честь святого пророка Іллі, якого у Росії проголошено небесним покровителем Повітряно-десантних військ.

«Велика справа – збудувати святилище для очищення духу. Це завжди було на Русі Великій. Ми збираємо по крихтах наші давні традиції. Я хочу, щоб ви знали – місце тут святе буде. Будь-хто з вас без примусу зможе прийти сюди і помолитися за себе, за своїх товаришів. Усією душею поручаю вас під захист святого пророка Божого Іллі, на честь якого тут буде освячено каплицю», – промовив митрополит до службовців окупаційних військ.
Як зазначив заступник керівника відділу Феодосійської єпархії УПЦ (МП) з праці з військовослужбовцями о. Симеон (Зайцев), зведення храму є справою не одного року: «Храм будується і військовими, і мирськими людьми. Це справа всіх мешканців Феодосії. Збір пожертв на будівництво храму для десантників Криму ведеться у соціальній мережі ВКонтакте. Там є всі контакти, розрахункові рахунки». Також він додав, що сам закладний камінь також виготовлений феодосійськими добровольцями власним коштом. «Після церемонії освячення закладного каменя кожний вже може підійти, помолитися, перехреститися. Плануємо тимчасову споруду тут зробити. Можливо, хтось з феодосійців зможе допомогти чи вагончиком будівельним, чи наметом великим, щоб організувати тимчасову молитовну залу», – сказав він.
За словами історика Андрія Бобкова, присутнього на церемонії освячення закладного каменя, храм буде точною копією каплиці на честь святого Іллі, яка раніше стояла на мисі святого Іллі: «Це був водночас і храм, і маяк. До 1783 року він був вже зруйнований, а в 1816 році відновлений міським головою Іваном Тамарою. У 1916 році храм занепав, зруйнувався, і за часів радянської влади його вже ніхто не відновлював. Але близько п'яти років тому виникла ініціативна група з відновлення цієї пам'ятки. А у зв'язку з тим, що пророк Ілля таки є покровителем ПДВ, було вирішено відновлювати храм на території військової частини».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Широкий ассортимент качественного зуботехнического оборудования Выбираем обувь под платье: совет эксперта Ребенок с умными часами всегда под контролем Игровые автоматы нового поколения от казино Вулкан Помощь в создании сайта под ключ от фрилансеров

Публикации