В Австралії відкрили храм УПЦ КП, а в Португалії — сваряться через "українську" церкву РПЦ

17.11.2017 14:30 12

В Австралії відкрили храм УПЦ КП, а в Португалії — сваряться через

На запрошення настоятеля грецької громади м. Сідней прот. Сави Пізаніаса, яка належить до Екзархату УПЦ Київського Патріархату у Греції, патріарший намісник відвідав парафію св. Сави Калімноса, де його зустріли з хлібом і сіллю віряни.
Після освячення престолу і храму була звершена літургія свт. Іоана Золотоустого.
Під час спільної молитви храм не міг вмістити усіх парафіян і гостей. За богослужіння також молилися представники місцевої влади. На літургії звучали піснеспіви та виголоси духовенства українською, грецькою та англійською мовами. Урочисте богослужіння прикрасили своїм співом видатні вокалісти – подружжя Петро і Ніла Деряжні.
В Австралії відкрили храм УПЦ КП, а в Португалії — сваряться через "українську" церкву РПЦ

Після літургії митрополит Епіфаній виголосив проповідь, а також вручив нагороду настоятелеві парафії прот. Саві Пізаніасу орден свт. Миколая Чудотворця. Орден св. князя Володимира Великого III ступеня був вручений голові управи Костянтину Веллісу. Найактивніші парафіяни з рук владики також отримали церковні нагороди.
Настоятель парафії наголосив, що в майбутньому у цьому новоосвяченому храмі богослужіння будуть звершуватись як грецькою, так і українською мовами.

Цього ж дня, 12 листопада, як повідомляє сайт УПЦ (МП), з благословення митрополита Київського Онуфрія і за погодженням з єпископом Нестором, керуючим місцевої Корсунської єпархії РПЦ, в місті Брага на півночі Португалії "розпочалися регулярні богослужіння в новоствореній українській православній парафії. В цьому місті проживає велика кількість українців як з західних, так і з центральних, східних та південних областей України".

Літургію в цей день звершив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич у співслужінні з протоієреєм Тарасієм Ладецьким, якому доручено опікуватися новоутвореною парафією. За літургією співали віруючі під керівництвом співробітника ВЗЦЗ УПЦ (МП) В. Горзова. За богослужінням, що звершувалося церковно-слов‘янською і українською мовами, була виголошена молитва за мир в Україні. Проповідь на тему євангельського читання виголосив о. Тарасій Ладецький.
Після літургії протоієрей Миколай Данилевич звернувся до присутніх співвітчизників зі словом, представивши парафіянам настоятеля протоієрея Тарасія Ладецького.
Попри важливість збереження і плекання рідної української мови і культури, необхідність в чому особливо відчувається за кордоном, православна община – на думку отця Миколая – не повинна перетворюватися на клуб за політичними, культурними чи національними інтересами. Парафія, що створюється, не повинна бути закритою лише в рамках української мови та культури. Навпаки, маючи в основі переважну більшість українців, община повинна бути відкритою як до православних інших національностей, так і до тих людей, які ще не пізнали Христа, які ще шукають свій шлях до Бога, побажав отець Миколай.

В Австралії відкрили храм УПЦ КП, а в Португалії — сваряться через "українську" церкву РПЦ

Богослужіння новоутвореної парафії відбуваються щонеділі в приміщенні каплиці на честь св. Архістратига Михаїла за адресою: Rua Cardoso Avelino 3, 4700-023 Braga, Capela de São Miguel-o-Anjo.
Водночас представники української діаспори в Португалії звинуватили новостворену громаду РПЦ у тому, що вона прикривається ім'ям Української Православної Церкви, насправді залишаючись у складі РПЦ і таким чином вводячи в оману представників української громади.
"Московія як завжди себе перевершує. У Бразі зібрали прихильників московських попів і назвали це Українською Православною Церквою забувши добавити, що вони належать до так званого Московського патріархату", - написав голова Спілки українців Португалії Павло Садохун своїй сторінці у Facebook.
На його думку, факт замовчування, що церква належить саме до Моськовського Патріархату, - це звичайне шахрайство.
Як зазначила представниця української громади Португалії Олесі Заяць, це вже не перший випадок, коли в Португалії заради власної вигоди російські організації маскуються під українські. "Треба, щоб УПЦ КП відреагувала на таку брехню. Вже багато [росіян, - ред.] себе називають українцями задля власної вигоди, нас українців приписують до російськомовних", - зазначає жінка.
Між тим сайт УПЦ (МП) зазначає, що "ВЗЦЗ УПЦ продовжує працювати над створенням українських православних парафій в місцях компактного проживання наших співвітчизників в різних країнах світу".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Заказать вскрытие замка в Киеве Єпископ УПЦ вибачився за поведінку священика, який зневажив пам'ять воїна АТО Как изменились футболки за время своего существования? Лучшие игровые аппараты 2017: побеждай онлайн! Ключевые достопримечательности Белоруси — что точно стоит посмотреть?

Публикации