Вірогідність отримання Томосу – 99%, - Патріарх Філарет

24.06.2018 2:23 27

Вірогідність отримання Томосу – 99%, - Патріарх Філарет

«Ми сподіваємося на те, що Українська Церква отримає Томос. Вірогідність цього — 99 відсотків», - про це сказав в інтерв’ю «Голосу України».

Як наголошує Предстоятель УПЦ КП, для надання Томосу необхідне рішення Синоду. Засідання Синоду Константинопольськогго Патріархату призначено на першу половину липня у Стамбулі, у Константинопольській Церкві. Зараз Патріарх Варфоломій хоче заручитися підтримкою інших Церков, які братимуть участь у засіданні Синоду. Він створив комісію із трьох митрополитів, котрі зустрічаються з представниками різних Церков, ведуть з ними переговори, розповідають про наміри Вселенського Патріарха.

«Томос уже є, написаний богословами і обґрунтований. В основу покладено факт незаконного, неканонічного приєднання Київської митрополії до Московського Патріархату 1686 року. Через це Вселенський Патріарх і досі вважає Київську митрополію своєю канонічною територією. Це по-перше. По-друге. На цій саме підставі Константинопольський Патріарх у 1924 році надав автокефалію Польській церкві, яка була частиною Київської митрополії. На той час Польща стала незалежною державою. Так ось у Томосі, на який ми очікуємо, є посилання на те, що Українська Церква — це Київська митрополія, канонічна територія Константинопольського Патріархату. З другого боку, Україна у 1991 році стала незалежною державою. Як у 1924-му до Вселенського Патріарха звертався Пілсудський (перший глава відродженої Польщі. - Авт.), єпископат Польської церкви, так до Вселенського Патріарха, як до першого серед патріархів і глави Церкви-Матері, бо ми прийняли хрещення від Константинополя, з проханням про про надання автокефалії звернулися Президент Петро Порошенко, Верховна Рада, єпископати Київського Патріархату та УАПЦ. Усе це в Томосі відзначено. Влада і віряни добре розуміють, що автокефалія має величезне значення для збереження української державності та та національної безпеки», - сказав серед іншого Патріарх Філарет.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/uoc_kp/71575/

Следующая новость
Предыдущая новость

Услуги по созданию дизайна этикеток Країна чудових краєвидів, тюльпанів та сирів запрошує вас на навчання Профессиональная уборка квартир и помещений в Питере Азартные игры и православие В Киеве завершается индийский фестиваль с "парадом древних богов"

Публикации