Війна показала, яка Церква українська, а яка тільки вдає українську, — Престоятель ПЦУ

24.09.2019 17:06 0

Війна показала, яка Церква українська, а яка тільки вдає українську, — Престоятель ПЦУ

Жодна з Православних Церков не отримувала незалежність без підтримки держави. Українська Церква теж не стала винятком. Про це в інтерв’ю Дзеркалу тижня розповів Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

"Якщо звернутися до історії, то відомо, що всі Церкви, які отримали автокефалію за останні сто років, мали велику підтримку держави в цьому процесі, — каже Предстоятель ПЦУ. — Тому наш випадок зовсім не особливий і не новий. Взагалі, ми зараз говоримо про дуже тривалий процес, який під час каденції президента Порошенка просто дійшов свого логічного завершення. Українські президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма неодноразово заявляли, що Україні потрібна своя помісна церква. У 2008 році, при президентові Ющенку, здалося, що така Церква вже буде створена, але не все так добре склалося. Питання не було вирішене. Петро Порошенко ж досить серйозно підійшов до цієї теми й, маючи дар дипломатії та переконання, зміг усіх звести й результативно провести перемовини із Вселенським патріархом. І, оскільки ми перебуваємо у стані війни, то очевидно, що важливо, аби Україна перебувала і в духовній безпеці".

"Війна насправді показала, хто є хто в Україні. Яка Церква насправді українська, а яка — тільки назвою, — упевнений Митрополит Епіфаній. — Тому за останні п'ять років дуже багато віруючих парафіян приєдналися саме до УПЦ Київського Патріархату, а тепер — до визнаної Помісної Православної церкви України. У цьому була необхідність для воюючої країни.

Ось російська влада дуже добре розуміє роль Церкви. Наприклад, коли в Путіна запитали, що є гарантією безпеки російської держави, він відповів: ядерний щит і Церква. Але коли українська держава намагається себе духовно захистити, то та ж Росія каже, що українська держава втручається у справи Церкви. Але тоді що відбувається в самій Росії? Там, взагалі, незалежної Церкви як такої не існує. Структурно Російська Церква — це державний департамент у справах релігій. Якому можна все, включно з дестабілізуючими діями на території України через Московський патріархат. Якщо ж наша держава сприяла об'єднанню православних України, то це не означає, що вона втручалася у справи Церкви. Це зовсім різні речі: втручатися у справи Церкви — й допомагати у справах забезпечення духовної безпеки країни" — завершив Предстоятель ПЦУ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/77250/

Следующая новость
Предыдущая новость

Plitka.ua каталог керамической плитки Впливовий український політик, прихожанин і меценат УПЦ, підтримав бажання президента прискорити автокефалію Быть уверенным в качестве – заказывать работы на «Курсовичок» Лечение наркомании в Киеве Акційний пакет для нових абонентів “Волі”

Публикации