Відреставровану церкву Спаса на Берестові, яка входить до списку ЮНЕСКО, вже відкрито

28.09.2019 18:30 0

Відреставровану церкву Спаса на Берестові, яка входить до списку ЮНЕСКО, вже відкрито

У Києві відкрили відреставровану церкву Спаса на Берестові, що входить до ансамблю Києво-Печерської лаври, включену до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Відкриття відреставрованого храму Спаса на Берестові – це масштабна подія не тільки для України, а й для цілого світу. Тому що це наше минуле, це наша спадщина, це наш фундамент, наша основа, наш здобуток і наша історія» – зазначив на церемонії відкриття заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський.

Масштабні реставраційні роботи всередині храму і території навколо нього розпочався у 2017 році. Вдалося зберегти всі автентичні фрагменти пам'ятки, а також фрески доби Петра Могили.

Відновлюючи фрески ХVII століття, спеціалісти розпізнали під ними гарно збережений шар із живописом XII століття. А під час археологічних розкопок навколо храму знайшли поховання ХV-XVIII століть, де виявили більше тисячі окремих знахідок – амулети з ікла дикої тварини, люльки, хрестики, фрагменти віконниць тощо.

Церква Спаса на Берестові вперше згадується в літописі під 1072 роком. Існує припущення, що її збудували коштом Володимира Мономаха. Храм у ХV столітті зруйнував кримський хан, після чого зберігся лише перший ярус прямокутного притвору. У XVII столітті церкву реставрували в стилі українського бароко на замовлення Петра Могили. При перебудові з первісної конструкції використали збережену західну частину з нартексом і хорами, добудували дві каплиці й поставили п’ять бань. Для розпису храму запросили грецьких майстрів. На початку ХIX століття до церкви прибудували дзвіницю у стилі класицизму (за проєктом Андрія Меленського). Такою вона збереглася до сьогодні.

Реставраційні роботи здійснено за підтримки Міністерства культури України, Київської міської державної адміністрації, Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника за приватні і меценатські кошти.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/77298/

Следующая новость
Предыдущая новость

Бесплатная наркологическая клиника Онлайн кредиты на любые нужды украинцев Медицинская книжка для вашего трудоустройства Услуги по созданию дизайна этикеток Во Львове студентов программы по экуменизму обучат менеджменту

Публикации