Відновлена хоральна синагога Дрогобича отримала Сувій Тори

08.07.2019 16:15 0

Відновлена хоральна синагога Дрогобича отримала Сувій Тори

Напередодні в Дрогобичі, що на Львівщині, пройшла церемонія урочистого внесення сувою Тори в відновлену рік тому Хоральну синагогу.

Тору вносив головний рабин України Яків Дов Блайх, а також представники єврейських громад з різних міст України, місцеві жителі і нащадки єврейських сімей Дрогобича, які спеціально приїхали з Ізраїлю і США. Проект по відновленню Синагоги був реалізовувався більше 7 років.

Виступаючи перед присутніми, рабин Блайх заявив, що: "Ця подія знаменує чергову віху в відродженні єврейського життя не тільки в Дрогобичі, а й на всій території України".

drog1.jpeg

Дрогобицька Хоральна синагога була побудована в середині 19-го століття для однієї з найбільших і процвітаючих громад Галичини, яка, за словами її нинішніх членів, до Голокосту була домом для 17 000 євреїв - близько половини тодішнього населення міста. Згідно з різними джерелами, в 1942 і 1943 роках від 11 000 до 14 000 євреїв міста були вбиті німцями. Найстарші члени громади розповідали, що шостий прем'єр-міністр Ізраїлю Менахем Бегін і його дружина Алізе одружилися в синагозі Дрогобича в 1936 році. Серед гостей церемонії був Зеєв Жаботинський, лідер сіоністів-ревізіоністів, який був наставником Бегіна. Синагога також зображена на знаменитій картині Мауріція (Моше) Готтліба, "Євреї моляться в синагозі в Йом-Кіпур", яка сьогодні є частиною експозиції Тель-Авівського художнього музею. Готтліб народився в 1856 році в Дрогобичі, який тоді був частиною Австрійської імперії, потім Польщі та західної України.

Після закінчення Другої Світової війни будівлю синагоги спочатку використовували як склад тканин, і сховище солі, потім в якості меблевого магазину, а в прибудовах розмістили продуктові склади. У 1990-і будівлю передали єврейській громаді міста, проте, пізніше вона була розграбована і підпалена. Багато років перебувала в аварійному стані, поки в 2013-му не почалася реконструкція синагоги. Про це повідомляє Galinfo.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/other_confessions/judaism/76429/

Следующая новость
Предыдущая новость

Вчимо англійську швидко та ефективно Новый Год на Мальдивах – мечта, которая становится реальностью Самые популярные приложения для взлома мобильных игр на Андроид Впливовий український політик, прихожанин і меценат УПЦ, підтримав бажання президента прискорити автокефалію Київська митрополія УПЦ провела зустріч з рідними українських військових, які перебувають у полоні

Публикации