Відкрите серце і 2 метри на підлозі: що просять організатори зустрічі Тезе у львів’ян

18.04.2018 17:23 3

Відкрите серце і 2 метри на підлозі: що просять організатори зустрічі Тезе у львів’ян

Менше двох тижнів залишилося до регіональної молодіжної зустрічі Тезе у Львові. Вже 27 квітня до міста з’їдеться 3000 паломників з десятка країн Європи, які поселяться у сім’ях місцевих мешканців.

А напередодні, у неділю 22 квітня, буде молитва Тезе для сімей, які прийматимуть паломників у своїх домівках. Ця зустріч розпочнеться о 19.30 у храмі Святої Софії-Премудрості Божої Українського Католицького Університету, що на вул. Козельницькій, 4 (біля Стрийського парку у Львові). Після молитви організатори будуть відповідати на їхні запитання. Всі, хто ще вагається приймати чи не приймати гостей, зможуть вирішити це питання вже після цієї зустрічі.

Як розповіли журналісту РІСУ Марті Гаврилів координатори зустрічі Тарас Косар, працівник Фундації Духовного Відродження УГКЦ, а також брат Жан-Даніель, відповідальний за проведення зустрічі від французької монашої спільноти Тезе, львів’яни останніми днями зголошуються бути господарями досить активно. Ще у неділю, 15 квітня, не було де поселити 800 прочан, а в середу, 18 квітня, є потреба помешкання для 400 осіб.

Організатори сподіваються, що вдасться всіх прибулих розселити в сім’ї, проте, мають і “запасні” варіанти. Однак, звісно, атмосфера сім’ї ‒ це все-таки один із важливих аспектів паломництва Тезе.

Як зазначив Тарас Косар, львів’яни мають певні стереотипи: якщо в квартирі немає євроремонту, то значить туди не можна вести гоcтей з-за кордону. Серед інших стереотипів ‒ що для паломників мають обов’язково бути окремі ліжка чи навіть окрема кімната. Також є переконання, щоб без знань англійської мови з цією молоддю неможливо буде порозумітися. І також люди хвилюються, що паломників треба буде всі ці дні повноцінно годувати і взагалі ‒ бути з ним увесь день.

“Насправді все є інакше. Кожен учасник попереджений про те, що це може бути куточок в коридорі 2х1 метри. Що треба мати з собою спальник і килимок.

Протягом дня всі учаснки є на зустрічах, воркшопах, молитвах, їх не треба “бавити” вдома ‒ вони будуть зайняті.

Англійська мова теж не є проблемою, оскільки є сучасні технології, той же Google-перекладач. Зрештою, і навіть показавши на якусь річ, люди можуть прокомунікувати одні з одними”, ‒ зазначає Тарас Косар, координатор зустрічі Тезе у Львові.

Щодо харчування, то організатори просять забезпечити молодь тільки скромним сніданком: це можуть бути булочка і чай. Також в неділю, оскільки це є вихідний, спільний для сім’ї, господарі разом з цією молоддю мають піти на Літургію в храм, у який вони зазвичай ходять. Після цього ‒ спільний родинний обід, де можна буде більше поспілкуватися зі своїми гостями.

“Я знаю, що серця українського народу великі-великі. Всі думають, що потрібні великі замки чи палаци, щоб когось прийняти. Бо начебто всі в західній Європі живуть в “люксі”. І тому потрібно навіть три чи чотири кімнати, щоби цей паломник міг собі вибрати, де буде жити. Та це не так. Я намагаюся пояснити людям з України, що не потрібно справді нічого, тільки відкрите серце і два метри на підлозі”, ‒ поділився брат Жан-Даніель, відповідальний за проведення регіональної зустрічі Тезе у Львові 27 квітня - 1 травня.

Організатори також мають кілька прохань до всіх мешканців міста. Вони пов’язані з прибуттям, пересуванням Львовом та поверненням паломників Тезе додому.

Першого дня, 27 квітня, навколо території велотреку “СКА”, буде перекрито рух. Адже сюди прибуватимуть автобуси з організованими групами паломників, а також автівки приймаючих сімей. Рух буде ускладнений протягом цілого дня.

Схожа ситуація буде й у день від’їзду, 1 травня. Після великої спільної для всіх молитви у вівторок всі роз’їжджатимуться по своїх містах та країнах.

«Просимо львів’ян із розумінням поставитися до тієї молоді, яка їхатиме громадським транспортом. Особливо до іноземної молоді, яка, напевно, не до кінця буде розуміти нашу транспортну систему та де їм виходити. Просимо про ввічливість і допомогу молоді зорієнтуватися”, ‒ зазначив Тарас Косар.

До речі, всі львів’яни можуть приходити на вечірню молитву на велотрек “СКА”, за адресою вул. Клепарівська, 39а. Вхід є вільним. Разом із паломниками організатори очікують на цій молитві до 5000 осіб.

“Ми будемо тішитися молитися всі разом за мир в Україні”, ‒ запевнив брат Жан-Даніель.

Організатори просять зголошуватися бажаючих прийняти у себе гостей за цим посиланням: http://www.taize.fr/uk_article23415.html

Детальну програму регіональної зустрічі 27 квітня - 1 травня у Львові, а також можливості долучення шукайте на офіційному сайті Тезе.

180418_taize2.jpg

Ілюстрація: Андрій Максимович

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/young_people/70850/

Следующая новость
Предыдущая новость

Самые красивые соборы Европы: когда можно будет их посетить Лазні Львова: традиції та сучасність Священник УПЦ в Крыму просит оккупационные власти открыть нудистский пляж Мобильные бетонные заводы Только наша тонировка авто в Киеве позволит вам кардинально изменить внешний вид вашего автомобиля

Публикации