Всеукраїнську раду релігійних об’єднань очолив муфтій

25.01.2018 16:03 6

Всеукраїнську раду релігійних об’єднань очолив муфтій

На сесії зібрались українські вчені, зокрема один із ініціаторів створення ВРРО Олександр Саган, який очолював її протягом року з моменту заснування, та посадові особи Державного департаменту релігій та національностей Міністерства культури України. Спеціальним гостем на цьому засіданні був доктор Ігор Козловський, відомий український релігійний науковий співробітник, який більше двох років був заручником проросійських сепаратистів на Донбасі.
За статутом ВРРО, її голова обирається терміном на рік, і цього разу цю почесну посаду було довірено муфтію Духовного управління мусульман України «Умма» шейху Саіду Ісмагілову. Завдяки репутації шейха як одного з найактивніших релігійних лідерів (журнал «Корреспондент» назвав його серед 100 найвпливовіших людей в Україні), позиція ВРРО може тільки посилюватися.
У цьому контексті значним аспектом є розвиток відносин між Всеукраїнською радою релігійних об’єднань та Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), оскільки будь-який член ВРЦіРО може стати представником у ВРРО. І, як пояснює Саід Ісмагілов, «двері все ще відкриті».
Рада об’єднує представників кількох релігійних організацій, серед яких — Духовне управління мусульман України «Умма», Апостольська Православна Церква в Україні, Національні духовні збори Бахаї України, Релігійне об’єднання прогресивного юдаїзму України, Союз синів і дочок рідної української національної віри (РУНвіра), Центр спільнот свідомості Крішни в Україні тощо.
Деякі спостерігачі вважають ВРРО альтернативою для більш впливової ВРЦіРО, що діє з 1996 року та об’єднує такі організації, як УПЦ - Київський Патріархат, УПЦ (Московський Патріархат), Українська Греко-Католицька Церква, Римсько-Католицька Церква в Україні тощо. У ВРЦіРО представлено по одній мусульманській та юдейській спільноті. Інші об’єднання послідовників ісламу чи юдаїзму залишаються поза її межами, оскільки для прийняття нових членів ВРЦіРО має проголосувати одностайно, але через міжконфесійні амбіції це не вдається.
Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов висловив сподівання, що Всеукраїнська рада релігійних об’єднань сприятиме налагодженню міжрелігійного, міжконфесійного діалогу. В планах — багато заходів, зокрема меморіальні урочистості на вшанування пам’яті жертв нацистських репресій щодо євреїв, українців та інших національностей, екологічні події, участь у міжнародних конференціях з діалогу релігій, які відбудуться в Катарі та інших країнах.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Быстрые кредиты онлайн Компания, предлагающая различные полиграфические услуги Изготовление пакетов и печать логотипов на заказ Безопасный высококачественный гемблинг Как жить без ограничений

Публикации