Всеукраїнська конференція розгляне релігієзнавство і богослов’я у структурі світської освіти і науки

05.10.2017 16:52 6

Всеукраїнська конференція розгляне релігієзнавство і богослов’я у структурі світської освіти і науки

"За останні роки серед важливих кроків в інституалізації богослов’я в Україні особливим чином слід відзначити виокремлення богослов’я як галузі знань і спеціальності з підготовки здобувачів вищої освіти у світських та духовних навчальних закладах, можливість державного ліцензування вищих духовних навчальних закладів та державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені й вчені звання, — зазначають організатори події. — Однак стрімкий розвиток богослов’я в Україні ставить питання не лише про осмислення його історії, перспектив розвитку та особливостей функціонування в системі освіти й науки, але і, передусім, про його співвідношення з релігієзнавством. За останні роки вітчизняне релігієзнавство переживає помітну кризу, що проявляється у скороченні годин викладання дисципліни у навчальних закладах, закриття кафедр релігієзнавства, зменшення кількості студентів-релігієзнавців. Чи пов’язані ці два процеси? Чи присутність богослов’я є викликом для релігієзнавства в системі світської освіти і науки? Чи зможуть релігієзнавство і богослов’я співіснувати не як конкуренти, а як партнери? Які особливості релігієзнавчого та богословського предметного поля дослідження? Такі та інші дотичні проблеми пропонується обговорити на конференції".
Тематичні напрями конференції:
- богослов’я: історія та становлення в світі й Україні;
- історія вітчизняної релігієзнавчої думки;
- предмет дослідження релігієзнавства і богослов’я: спільне та особливе;
- методологія та методи дослідження в релігієзнавстві й богослов’ї;
- світовий та український досвід запровадження богослов’я в систему світської освіти;
- зміст богослов’я як світської дисципліни;
- співпраця конфесійних і світських богословів дослідників;
- основні напрями розвитку сучасного богослов’я та релігієзнавства.
Для реєстрації на конференцію необхідно до 1 листопада 2017 року заповнити реєстраційну форму https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRIkr6EODmfxmbyK06ZYp9qimAC-RmgBxKJ2gyFeZgCDsuKg/viewform або відправити анкету учасника електронною поштою на адресу kk_ifon@npu.edu.ua з зазначенням теми листа «Релігієзнавство і богослов’я».

Робоча мова конференції: українська.
Матеріали конференції будуть опубліковані у фаховому виданні «Наукові записки НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія Культурологія. Релігієзнавство. Філософія». Збір статей до часопису відбуватиметься після конференції.
Контакти: oleg.kyselov@gmail.com або за телефоном +38-097-947-12-33

Фото Facebook

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

На Прикарпатті селяни звинувачують священика УПЦ КП у крадіжці 700 тис. грн Ламинат самого лучшего качества в Днепре Доставка вкусной и ароматной пиццы в Киеве Все для вышивки бисером Мрамор с рисунком в дизайне интерьера

Публикации