Всенародне паломництво до собору Святої Софії у Римі (УГКЦ) з нагоди його 50-річчя відбудеться 1 вересня

19.03.2019 7:09 0

Всенародне паломництво до собору Святої Софії у Римі (УГКЦ) з нагоди його 50-річчя відбудеться 1 вересня

Головний храм УГКЦ за кордоном, прокатедральний собор Святої Софії в Римі, цього року святкує ювілей 50-річчя з дня освячення. Центральною подією святкувань буде Архиєрейська Божественна Літургія, яку 1 вересня очолить Патріарх Святослав у співслужінні єпископів Синоду УГКЦ.

Повернувшись із сибірського заслання до Рима в 1963 р., патріарх Йосиф Сліпий одразу почав збір коштів на будівництво собору Святої Софії в Римі. У червні 1967 р. були розпочаті будівельні роботи, а вже 27-28 вересня 1969 р. собор було урочисто освячено в присутності папи Павла VI, який вклав у престіл мощі св. мученика папи Климента. Будуючи на зразок Святої Софії в Києві собор Святої Софії в Римі, патріарх Йосиф визначив для нього особливу місію – бути “знаком і символом знищених і збезчещених українських храмів Божих, між ними наших найважливіших свідків – соборів, свідків нашого прадідівського християнства, Святої Софії в Києві і Святого Юра у Львові!” (Із Заповіту патріарха Йосифа Сліпого).

За півстоліття свого існування храм став важливим центром духовного, культурного та національного життя українського народу. Блаженніший Святослав у своєму посланні “Наша Свята Софія” так охарактеризував ідентичність своєї патріаршої катедри у Римі: “Будуючи собор Святої Софії в Римі, освячуючи його разом зі святим папою Павлом VI, цей подвижник Христової віри споглядав Софійський собор у Києві як материнський храм нашої Церкви, в якому молилися і його великі попередники. Київський храм патріарх Йосиф бачив видимим собором невидимої Софії, церковної та національної мудрості, що перетривала тисячоліття в тілі й крові його рідної Церкви, а сьогодні переможно сяє на всю Україну та весь світ. Патріарший собор у Римі є промовистим символом вселенськості Софії Київської, втіленням жаги українського серця до повноти єдності в Христі, дарованої нашому народу в хрещальній купелі князя Володимира. Він є знаком невмирущості осяяного Божою благодаттю українського духу – того самого, що його власним життям втілював патріарх Йосиф”.

Саме тому ювілей святкування 50-річчя собору Святої Софії в Римі буде відзначатися на загальноцерковному рівні. З цієї нагоди цьогорічний Синод Єпископів відбудеться у Вічному місті, а центральною подією початку роботи Синоду та ювілейних святкувань буде Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав 1 вересня (початок о 10:00). Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Проща.jpg

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/75110/

Следующая новость
Предыдущая новость

Азартные игры и ставки Магазин электроники для ваших выгодных покупок Качественный ремонт холодильников в Черкассах Мультфильм Алиса в зазеркалье: сюжет, оценки, отзывы Что нужно сделать перед началом новых отношений

Публикации