Вперше в історії з кафедри Києво-Могилянської академії лунало слово муфтія

10.09.2017 16:43 3

Вперше в історії з кафедри Києво-Могилянської академії лунало слово муфтія

Саід-хазрат, виступаючи перед студентами 4 вересня, ознайомив молодь з історією ісламу в Україні, розказав, через які причини за радянських часів саме існування цієї релігії на українських теренах заперечувалось або замовчувалось, нагадав про злочини радянської влади проти народів, що традиційно сповідують іслам.
Як розповів муфтій, зустріч зі студентами залишила по собі дуже добрі враження, потішили свідчення того, що полуда стереотипів і упередженого ставлення на очах молоді відсутня — наприклад, впродовж двох годин спілкування він не почув від студентів традиційних запитань щодо «пригнобленої жінки та багатоженства», «агресивності» чи «притаманного Ісламу тероризму». Порадувало релігійного діяча й те, що молодь має свою точку зору й прагне її відстоювати.
«Мав честь виступити з лекцією перед першокурсниками Києво-Могилянської Академії. В цьому поважному навчальному закладі є традиція — запрошувати когось з духовних діячів виступити з промовою перед початком навчального року, а також відповісти на запитання студентів. До мене такої честі мали Патріарх Філарет, Єпископ УГКЦ Борис Гудзяк, а також військовий капелан Андрій Зелинський. Це з тих діячів, кого я знаю особисто, але їх було більше. Коли дішла черга до запитань, то вишукалась довга черга. Що мене вразило, студенти ставили дуже серйозні запитання: про сенс життя, про моральні якості та чесноти у сучасному світі, про ставлення до науки і освіти, про життя після смерті, про філософію Іслама. Жодного питання про терористів та полігамію. Я навіть здивувався. І було видно, що це не заготовлені запитання, студенти іноді не погоджувалися зі мною та дискутували. На відповіді в мене пішло дві години та 15 хвилин. Молодь Києво-Могилянки залишила дуже приємне враження», — розказав Саід Ісмагілов.
Представляючи студентській аудиторії муфтія ДУМУ «Умма», президент НУ КМА Андрій Мелешевич підкреслив той внесок, що здійснюють мусульмани України в розбудову держави, розказав про особисті зусилля очільника українських послідовників ісламу — муфтія ДУМУ «Умма» шейха Саіда Ісмагілова, що від імені духовного управління закликає мусульман активно долучатись до процесів створення нової України, в якій буде подолано корупцію і безвідповідальність влади, до перетворення її на державу, в якій основними будуть принципи гуманізму.
Згадав Андрій Мелешевич і про позицію ДУМУ «Умма» і особисто муфтія щодо військової агресії на Півдні й Сході країни, про зусилля з відстоювання прав людини на окупованих територіях, про постійні молитви за жителів Криму і Донбасу, про неодноразові заяви муфтія та заклики припинити утиски та переслідування кримських татар та українців на окупованих територіях за етнічно-релігійною ознакою тощо; про докладені Саідом Ісмагіловим зусилля щодо налагодження міжрелігійного діалогу заради миру та злагоди на українській землі.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Промышленные и пищевые заливные формы из силикона Профессиональный семейный адвокат Как и где заказать выполнение дипломной работы? Получение кредита по выгодным условиям Не знаете, как достигнуть успеха в своем бизнесе, то вам необходимо высококачественное продвижение сайта

Публикации