Влада Львова вирішила врятувати від руйнації старовинний костел та монастир ордену кармелітів босих

12.10.2019 0:59 6

Влада Львова вирішила врятувати від руйнації старовинний костел та монастир ордену кармелітів босих

Міськрада розглянула та підтримала електронну петицію «Врятувати колишній костел Матері Божої Шкаплерної та монастир ордену кармелітів босих (вул. Персенківка, 10) від руйнації». Йдеться про пам’ятку архітектури місцевого значення, що знаходиться на території та у власності колишнього Львівського автобусного заводу, а також потребує здійснення невідкладних протиаварійних робіт. Про це сьогодні повідомляє офіційний сайт ЛМР.

Як пояснила директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич, аби врятувати культову споруду, місто вже вчинило низку заходів. Зокрема, домовилось про те, що візьме будівлі в оренду на 3 роки за символічну оплату, та опісля — проведе там комплекс відновлювальних заходів. «Ми мали низку доволі складних перемовин з уповноваженим власником заводу, що зараз перебуває на стадії банкрутства. Учора ми скерували йому проєкт договору оренди та домовились про те, що беремо споруди монастиря в користування за 1 гривню, терміном на 3 роки, оскільки в процедурі банкрутства на довший термін це не дозволено. Одразу після цього будемо вживати заходів із реставрації пам’ятки. Тобто ми вчинили повний комплекс дій. Зараз чекаємо на згоду комітету кредиторів. Попередня згода на сьогодні вже є. Дякуємо авторам петиції», — зазначила посадовиця.

Як йдеться в ухвалі, місто повинне розробити дорожню карту з подальшими кроками, які потрібно здійснити, аби врятувати культову споруду.

«Йдеться про костел та монастир на вул. Персенківка. У серпні там сталася пожежа. Упродовж 3 років міськрада працювала над тим, аби Міністерство культури України офіційно визнало об’єкт пам’яткою. І лише в 2018 році комплекс таки внесли до реєстру. Він перебуває у приватній власності — Львівського автобусного заводу, який зараз на стадії ліквідації. Управління готове виступити замовником щодо реставрації цих пам’яток», — зазначила начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Автором петиції щодо збереження та відновлення пам’ятки є мешканець Львова Богдан Рабешко.

«У серпні сталася пожежа на ЛАЗі. Є підстави вважати, що це був підпал, адже охорона заводу не впускала туди пожежників. Вони змушені були методом перерізання воріт зайти і гасити там пожежу. Є стаття 21 Закону України „Про охорону культурної спадщини“, де йдеться про те, що в разі, якщо власник споруди — пам’ятки архітектури допускає її подальшу руйнацію, то орган, який контролює охорону історичних пам’яток, зобов’язаний у судовому порядку вилучити об’єкт у комунальну чи державну власність. Я вважаю, що Львів має бути першопрохідцем у цьому питанні», — зазначив він.

Нагадаємо, раніше міськрада анонсувала, що має намір взяти в оренду костел та приміщення монастирського комплексу ордену кармелітів босих. Мер Львова Андрій Садовий скерував листа арбітражному керуючому ТзОВ «Львівський автобусний завод» Андрію Надлонку, з проханням передати ці будівлі місту, аби спільно з Церквою мати змогу вжити заходів зі збереження їх від руйнування та подальшої реставрації.

Окрім того, напередодні на ім'я міського голови надійшло звернення від архієпископа Мечислава Мокшицького, з ініціативою та готовністю Римо-католицької церкви вжити термінових заходів щодо проведення всіх необхідних протиаварійних та реставраційних робіт у монастирському комплексі. Додамо, що в радянські часи монастир виконував роль актової зали.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/inheritance/77415/

Следующая новость
Предыдущая новость

Онлайн кредиты на любые нужды украинцев Как носить мужскую рубашку должным образом Интернет-магазин автозапчастей фав Руководство для Посетителей Участка Джиншанлин Великой Китайской Стены: Где купить аттестат о полном среднем образовании

Публикации