Верховний суд України частково задовольнив позов вірянки, яка відмовляється від електронних документів

21.09.2018 12:33 21

Верховний суд України частково задовольнив позов вірянки, яка відмовляється від електронних документів

Позивачка звернулася до суду з позовом, заперечуючи проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані.
Судді Великої Палати Верховного Суду розглянули апеляційні скарги осіб на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 26 березня 2018 року у зразковій справі за позовом до Коростенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області, Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити певні дії.
Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову у справі, частково задовольнивши позовні вимоги та зобов’язавши Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області оформити та видати позивачці паспорт громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ.
"Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних. Їх обробка має здійснюватися, як і раніше, в межах та на підставі тих законів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянами та державою, - йдеться на сайті Верховного Суду. - Впровадження новітніх технологій не повинно бути безальтернативним і примусовим. Ті, хто відмовляються приймати ці технології, повинні мати альтернативу – використання традиційних методів ідентифікації особи".
Як зазначає DonbassSOS, позивач, релігійна громадянка, мотивувала відмову від ID-карти своїми релігійними переконаннями. Вона відмовляється від присвоєння їй цифрового ідентифікатора особистості у вигляді унікального номера запису в реєстрі, від зняття біометричної інформації про себе та подальшого її зберігання, використання, обробки в Єдиному державному демографічному реєстрі. Примус до обробки персональних і одночасно конфіденційних даних для оформлення ID-карти позивач розцінює як неправомірне втручання в її особисте життя з боку держави (в особі її органів).
Раніше судом їй було відмовлено в задоволенні позову.

Чи означає це, що тепер будуть оформляти паспорти в формі книжечок всім бажаючим, можна буде дізнатися після 1 жовтня, коли повний текст рішення Великої Палати Верховного Суду буде у відкритому доступі і можливо буде аналізувати текст рішення.

Рішення у зразковій справі - це приклад для розгляду справ, в яких відносини сторін і правові норми, якими вони регулюються, є схожими (типові справи). У рішенні суду, ухваленому за результатами розгляду зразковою справи, Верховний Суд повинен серед іншого вказати ознаки типових справ, обставини зразкової справи, які обумовлюють типове застосування норм матеріального права і порядок застосування таких норм.

Нагадаємо, що у 2017 р. Синод УПЦ (МП) звернувся до влади України "з проханням відновити можливість отримання паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія", бо "закони демократичної держави покликані служити людині, захищати її права та свободи, але в жодному випадку не знищувати найвищу цінність людини — Богом даровану свободу". Слід зауважити, що глави інших впливових конфесій - УГКЦ та УПЦ КП - закликали не боятися біометричних паспортів, тоді як в УПЦ (МП) хвилювалися за «ревних віруючих».

Фото sobitie.com.ua

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Пещеры Киево-Печерской лавры находятся в зоне риска У Софії Київській відкриється виставка «Кольори православ'я. Польща» Всегда говори «Да» Біля Полтави розташовано дитячий табір УАПЦ Особенности депозитных бонусов в казино «Лавина»

Публикации