Більшість молодих європейців називають себе нерелігійними, - опитування

22.03.2018 19:06 3

Більшість молодих європейців називають себе нерелігійними, - опитування

Найменш релігійними є чехи, а найбільш релігійними - поляки. Відповідні цифри оприлюднені у доповіді Молоді люди і релігії Європи Стівена Булліванта, професора теології та соціології релігії в Університеті Святої Марії в Лондоні. Вони засновані на даних Європейського соціального опитування 2014-2016 років, повідомляє Новое время.

Опитування молодих людей від 16 до 29 років показало, що у Чеській республіці 91% цієї вікової групи, стверджує, що не належить до будь-якої релігії. Від 70 до 80% молодих людей в Естонії, Швеції та Нідерландах також відносять себе до категорії нерелігійних.

Найбільш релігійна країна - Польща, де лише 17% молодих людей вважають себе нерелігійними, слідом за нею розташована Литва із 25% нерелігійних молодих людей.

У Великобританії лише 7% молодих людей називають себе англіканцями, тоді як молодих мусульман - 6%, а католиків - 10%.

Релігія "вимирає", стверджує Буллівант. На його думку, християнство як норма зникло, як мінімум, на найближчі 100 років, якщо не назавжди.

Дослідник також відзначає дуже різне ставлення до релігії у країнах, які розташовані поруч і мають схожі культурні особливості.

Так, дві найбільш релігійні країни Європи - Польща та Литва є посткомуністичними державами, так само як і дві найменш релігійні країни - Чехія та Естонія.

Ще менше молодих європейців, які регулярно відвідують церковні служби. Лише у Польщі, Португалії та Ірландії молодих людей, які стверджують, що відвідують церковні служби не рідше разу на тиждень, більше 10%. У Польщі таких 38%, у Португалії - 20%, а в Ірландії - 15%.

Причому у Чехії 70% опитаних молодих людей сказали, що ніколи не ходять до церкви або будь-якого іншого місця відправлення релігійного культу, а 80% - що ніколи не моляться. Ніколи не ходять до церкви також 60% молодих людей у Нідерландах та в Іспанії.

У Польщі, де переважна більшість молодих людей називає себе католиками, регулярно відвідують церковні служби 39% молодих поляків, а 50% моляться раз на тиждень або частіше. Причому у Литві, де католиками називають себе 70% молодих людей, до церкви ходять лише 4% молодих людей - всього на 1% більше, ніж у найменш релігійній Чехії. Регулярно моляться у Литві 10% молодих людей, а в Чехії 6%.

У Росії невіруючими називають себе 49% молодих людей. Лише 4% молодих росіян регулярно ходять до церкви, а 37% - не ходять туди взагалі. 14% росіян регулярно моляться, а 46% не моляться ніколи.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/70548/

Следующая новость
Предыдущая новость

Кофе в зернах - удовольствие в каждой чашке Большой выбор качественной женской обуви из натуральной кожи по доступным ценам Заморожені овочі та фрукти - кладязь вітамінів під час Великоднього посту Джокер Казино – неперевершений ресурс для розваг Быстрые беспроцентные онлайн кредиты для всех

Публикации