БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» долучився до боротьби з торгівлею людьми

06.08.2017 14:02 9

БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» долучився до боротьби з торгівлею людьми

Розмовляла Наталія ПАЛІЙ

Днями світова спільнота відзначила Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» провів чергову інформаційну акцію в центрі Івано-Франківська, під час якої усі бажаючі змогли отримати інформацію про правила виїзду та працевлаштування за кордоном та в Україні, щоб не потрапити в тенета шахраїв.

Про те, як працює Івано-Франківський Карітас над профілактикою торгівлі людьми та допомагає тим, хто постраждав від неї, кореспонденту РІСУ Наталії Палій розповіла виконавчий директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» Наталія КОЗАКЕВИЧ.


Чи часто наші громадяни за кордоном потрапляють у трудові халепи?

— У час, коли ми отримали змогу перетинати кордон з Євросоюзом без віз, Карітас продовжує діяльність з протидії торгівлі людьми і намагається робити її більш систематичною. Адже людина, яка попереджена і знає про правила безпеки і куди звернутися за допомогою, швидше зарадить собі, коли потрапить у складну життєву ситуацію. Або буде робити усвідомлений вибір на користь того, щоб у неї не потрапити.

Певна річ – безвіз відкрив можливості для громадян України в пошуку роботи за кордоном. До того ж Польща і Угорщина дозволили заїжджати без робочої візи на їх територію і працювати. Така лібералізація у перетині кордонів створює не лише сприятливі умови для наших громадян у пошуку кращої долі, але й для тих, хто хоче отримати незаконну наживу на ринку праці. Тому шукачам роботи потрібно бути обережними – звертатися до центрів зайнятості, рекрутингових агентств, які працюють на території тієї чи іншої країни легально, щоб отримати, перш за все, відповідні соціальні гарантії.

Коли Карітас почав займатися саме проблемою протидії торгівлі людьми?

— Загалом, Карітас проблемою протидії торгівля людьми займається з 2004 року. Відтоді клієнтами нашого консультаційного центру з надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми стали 188 осіб. На початках це були лише жінки, які потерпали від сексуальної експлуатації в Польщі, Чехії, Італії, Росії. З часом тенденція змінилася – переважає трудова експлуатація, в тому числі чоловіків. До прикладу, у минулому році ми мали 9 випадків торгівлі людьми, лише 2 з них – сексуальна експлуатація.

Чоловіки, які їдуть часто до Росії, довіряють роботодавцям і погоджуються на роботу без жодного контракту. Отже, втрачають доказову базу для того, щоб надалі звернутися до правоохоронних органів і вимагати компенсації чи покарання роботодавців.

Протягом останніх місяців у нас була ідентифікована жінка, яка постраждала від торгівлі людьми у Польщі. Вона підписувала трудовий договір польською мовою, не розуміючи її. А в угоді говорилося про те, що у випадку не виконання всіх вимог роботодавця, вона вимушена сплатити штрафи і на дострокове розірвання угоди не має жодних прав. У свою чергу, роботодавець не сплачував за роботу півтори місяці, обіцяючи сплатити аж через три. А робота була важка і працівники були обмежені в пересуванні. Добре, що їх взагалі відпустили, щоправда пригрозивши, щоб вони мовчали про те, що трапилося.

А щодо українських фірм-посередників, які допомагають у працевлаштуванні за кодоном? Що необхідно знати?

— При зверненні до фірм, які займаються працевлаштуванням за кордоном, необхідно знати про те, що вони повинні надати необхідні юридичні документи, які затверджують право виконання послуг. Перш за все – це ліцензія Міністерства праці та соціальної політики. Також – договір між іноземною фірмою і тією українською, яка займається ректрутингом конкретно для неї.

Важливо те, що українські фірми-посередники, які працюють легально, ніколи не беруть коштів у клієнтів, бо закордонні роботодавці сплачують їм за послуги пошуку працівників.

Існують також інтернет-портали, де можна віднайти інформацію про працевлаштування за кордоном. Ми маємо довідкові матеріали з посиланням на ці портали. Через них можна отримати інформацію про вакансії, зв’язуватися з роботодавцем, отримувати договори і легально виїжджати за кордон.

Як повинні застерегтися на випадок небезпеки ті, хто виїжджає на роботу за кордон?

— Ті, хто виїжджає на роботу за кордон, повинен залишити рідним якомога більше інформації – домовленість про зв'язок, кодові слова, які свідчитимуть про небезпеку.

Для осіб, які планують перебувати за кордоном більше трьох місяців, обов’язково потрібно зареєструватися в українському посольстві, мати копії паспортів, віз і заховати їх у різних місцях, щоб мати змогти підтвердити легальність свого статусу.

Як Карітас виявляє тих, хто постраждав від торгівлі людьми?

— Насправді, під лежачий камінь вода не тече. Випадків, коли люди самі звертаються до Карітасу мало, тому ми самі виходимо до людей – проводимо різноманітні інформаційні заходи, зустрічаємося в громадах з людьми, які мали досвід роботи за кордоном і спілкуючись з ними, з’ясовуємо чи справді можна їх ідентифікувати як постраждалих від торгівлі, згідно норм чинного законодавства. Адже є працівники, яким могли не виплачувати зарплату – це шахрайство але не торгівля людьми. Основними прямими індикаторами, які вказують на торгівлю людьми, є – наявність вербування, переміщення через кордон, або по території України – добровільне або ні, переховування достовірної інформації про роботу чи самих найманих робітників та передача людини іншим людям.

Форми експлуатації є також різні – трудова, сексуальна, використання у збройних конфліктах, втягнення у злочинну діяльність, наркоторгівлю, чорну трансплантологію тощо.

Яку допомогу постраждалим від експлуатації надає Карітас?

— У Карітасі працює спеціальна програма допомоги, вона є дуже різноманітною і базується на індивідуальних потребах тієї чи іншої особи. Це може бути – соціальна, медична, юридична допомога. Комусь потрібні продукти харчування, комусь речі першої необхідності, одяг, медикаменти і навіть житло.

Ми мали випадок, коли людина приїхала з Чехії, де перебувала протягом певного часу і виявила, що у неї більше немає житла. Родичі у шахрайський спосіб заволоділи ним. Отже, необхідно було подбати проте, щоб тимчасово забезпечити її житлом.

Допомагаємо і у розвитку власного бізнесу. Одному хлопцеві, який повернувся з Польщі і започаткував власну справу – допомогли придбати зрошувальну систему для городу.

Також Карітас з 2012 року у питаннях допомоги постраждалим від торгівлі людьми співпрацює з різноманітними державними структурами. Складаються спільні плани роботи. Отже, з 2012 року і до тепер тринадцять осіб постраждалих від торгівлі людьми, окрім допомоги від Карітасу, отримали державну допомогу згідно з цими планами. На жаль, п’ятьом постраждалим від торгівлі людьми, які повернулися з Іраку, держава не надала відповідного статусу через неправильно оформлені документи.

- Які плани має Карітас в роботі щодо протидії торгівлі людьми?

— В планах – постійне виявлення постраждалих. Для цього проводимо інформаційні акції не лише в обласному центрі, але й у різний районах області. Адже не можна залишати нікого без інформації про отримання необхідної допомоги.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Преимущества лазерной коррекции зрения Самый большой выбор напольных покрытий со скидками Онлайн площадка sevens.igra-slot не позволит заскучать даже требовательному геймеру Особенности транзакций и видеослоты, как лучший вариант активных ставок Где заказать стальные радиаторы?

Публикации