Архиєпископ Євстратій (Зоря): УПЦ МП розсиплеться, наче Партія регіонів після втечі Януковича

13.12.2018 12:00 3

Архиєпископ Євстратій (Зоря): УПЦ МП розсиплеться, наче Партія регіонів після втечі Януковича

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) вважає, що Об'єднавчий Собор 15 грудня стане "вододілом", після якого не менш ніж половина парафій Московського Патріархату перейде до нової Церкви, а решта втратять колишній вплив.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC, повідомляє LB.ua.

"Коли нова Церква буде створена, для них це стане аргументом: якщо ми до цього приєднаємося, то дійсно отримаємо щось більше і краще, ніж зараз. І навпаки: якщо не приєднаємося, то наша ситуація погіршиться, тому що якщо ми не підемо на чолі цього процесу, то парафії будуть іти від нас самі, і ми залишимося архиєреями на своїх кафедрах, але із 300 парафій у нас залишиться 100 або 50", - сказав владика Євстратій.

Тим, хто залишиться з РПЦ, він пророкує долю Партії регіонів.

"Російська Церква в Україні буде існувати так само, як існують проросійські політичні сили, тому що Україна - демократична держава. Але якщо Партія регіонів при Януковичі мала один вплив на суспільство, то тепер те, що колись було Партією регіонів, має зовсім інше вплив. Але він є? Є. Займається політичною діяльністю? Займається. Думаю, що в перспективі так само буде і з Російською Церквою", - заявив він.

На запитання про те, скільки парафій перейдуть до нової Церкви архиєпископ відповів: "Усе залежить від того, як піде цей процес. У перспективі найближчих років - думаю, половина. Може, більше. Загалом я прогнозую, що перейде близько двох третин парафій".

Нагадаємо, 15 грудня в Софійському соборі в Києві відбудеться Об'єднавчий собор, де повинні вибрати Предстоятеля нової помісної Української Церкви. Він отримає Томос про автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/73882/

Следующая новость
Предыдущая новость

Медицинская книжка для вашего трудоустройства Ставки на спорт: от новичка до профи Защитные пленки в Vibroplus В Одесі священик УПЦ КП взяв участь у презентації фотовиставки та книги «Якби не війна» Где купить медицинские маски

Публикации