Архимандрит Кирило (Говорун): Ідея про одночасне євхаристійне спілкування з Римом та Констанинполем є утопічною

23.12.2018 22:13 6

Архимандрит Кирило (Говорун): Ідея про одночасне євхаристійне спілкування з Римом та Констанинполем є утопічною

Ідея про створення Київської Церкви, яка б одночасно була в єдності з Римом і Константинополем, це утопічна модель. Зараз її не буде втілено.

Про це в ефірі програми FACE2FACE з Тетяною Даниленко на телеканалі ZIK заявив професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі архимандрит Кирило (Говорун).

Відповідаючи на запитання про те, чи можливе, наприклад, із часом створення апостольської Церкви шляхом об’єднання ПЦУ та УГКЦ, архимандрит Кирило сказав, що така пропозиція давно лунає з боку Греко-Католицької Церкви.

«Це модель, яку озвучував ще покійний кардинал Любомир Гузар, щоб Київська Церква одночасно була в єдності і з Римом, і з Константинополем. На мою думку, це утопічна модель. Зараз її не буде здійснено», – відповів кандидат богослов’я.

За його словами, УГКЦ має право висловлювати цю ідею як певне побажання на майбутнє, але це нереалістична модель, якщо оцінювати її шанси на реалізацію. Хоча як ціль це звучить благородно.

«Єдність між ПЦУ і УГКЦ можлива лише в контексті відновлення єдності всього православ’я з усім католицтвом. Тобто коли всі православні Церкви включно з Константинополем і Москвою вирішать вступити у спілкування з Римською Церквою, тільки в цьому контексті можливе відновлення повного євхаристійного спілкування, те, що ми називаємо, коли люди можуть приходити до церкви і приймати дари причастя. Тільки за таких умов це можливо буде в Україні», – пояснив архімандрит Кирило (Говорун).

Водночас архимандрит Кирило переконаний, що ПЦУ повинна налагодити постійний конструктивний та ефективний діалог з УГКЦ, якого до цього не було. Зараз це простіше зробити для нової Церкви, вона буде більше консолідованою і буде більше представляти українську православну спільноту.

«Діалог повинен бути налагоджений з усієї низки питань, насамперед, це мають бути питання суспільного значення: гуманітарна допомога, допомога волонтерам, військовим, біженцям, спільні заяви щодо важливих для суспільства явищ всередині країни. Вся палітра важливих питань повинна обговорюватись, і Церкви повинні займати спільну позицію. Нова Церква має жити в модальності діалогу, це має бути спосіб її існування і спосіб її дії в українському суспільстві», – переконаний архімандрит Кирило.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/74032/

Следующая новость
Предыдущая новость

Деревянные игрушки – качество и безопасность Где купить хорошие магниты? Казино Азино – подробности об азартном заведении Оперативные услуги ритуальной компании в Москве Єпископ УПЦ розповів на Міжпарламентській асамблеї православ’я про церковні проблеми в Україні

Публикации