Археологи виявили мури величного костелу XVI ст. на площі Галицькій у Львові

09.07.2019 22:20 0

Археологи виявили мури величного костелу XVI ст. на площі Галицькій у Львові

У центрі Львова на площі Галицькій, на місці демонтованого фонтану "Кульбаба", археологи "Рятівної археологічної служби" продовжують дослідження. Науковцям вдалося зробити нові відкриття, передає Гал-інфо.

Виявлено кілька цікавих об’єктів. Зокрема, давні мури, що є фундаментом костелу Воздвиження Чесного Хреста, спорудженого у 1539 році. Знахідка свідчить про те, що це була не маленька капличка, а великий костел.

Як розповів археолог, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини "Львівської Політехніки" Юрій Лукомський, знахідка є справжнім науковим відкриттям.

«Мури, які ми вважали за костел, виявились лише притвором до самої споруди. Сам костел виявився восьмигранної форми. На деяких гравюрах він так зображений, хоч на картах міста він позначений у дивній формі, схематично, або у вигляді квадрата. Насправді він є октогональної форми. На картах він показаний, як дерев’яний, але ми бачимо такі масивні фундаменти, які цілком могли б нести і муровану конструкцію. Треба придивитися ще до гравюр. Об’єкт дуже цікавий і має великі перспективи досліджень, бо тут вже виявлено багато поховань. Думаю, що вони нам щось розкажуть про функціонування цього костелу з 1530-х до 1800-х років», - сказав Юрій Лукомський.

Розкопки_2.jpg

Він також наголосив, що археологам відкрилося багато знахідок з культурних шарів, які є початковими на цій ділянці.

«Йдеться про другу половину ХІІІ-ХІV ст. Вже знайдено багато металу у вигляді цвяхів, пряжок, персня тощо», - розповів Юрій Лукомський.

У коментарі Гал-інфо молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, археолог Остап Лазурко зазначив, що на об’єкті вже виявлено цінний рухомий матеріал.

«Ми знайшли монету ХІV ст., ймовірно, часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ. Цікавий датуючий матеріал з дерев’яного прошарку. Ми виявили щитковий перстень, який ще потрібно відчистити, знайшли ключ від замка кінця ХІІІ-ХІV ст. Маємо кераміку, яку точно датуємо ХІІІ ст.», - розповів Остап Лазурко.

Розкопки_3.jpg

Він додав, що під час досліджень археологам вдалося натрапити на ще один цікавий об’єкт.

«Частково нам відкрилися два фрагменти дерев’яного мощення. Маємо одне мощення, яке лежить півметра вище від іншого. Можливо тут було розгалуження доріг у певний час. Таким чином ми вже маємо на цій ділянці кілька відкритих об’єктів. Маємо усі конструктивні елементи, які є на мапі і пов’язані з костелом. Також відкрили фундамент фігури, яка стояла при костелі, а також фрагмент огорожі, яка була навколо костелу. Трапляються людські останки, складені в правильному анатомічному порядку. В іншій частині розкопу відкривається історія, що передує будівництву самого храму – дерев’яне мощення, ймовірно, від дороги. Воно розміщене на глибині 3,5 метра», - сказав Остап Лазурко.

Археологи припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто, до Галицької брами.

мур.jpg

Юрій Лукомський зауважив, що потрібно переглянути подальші плани на облаштування цієї території. Він наголосив, що це сакральне місце. Такі точки Львова, які колись фігурували на картах, а згодом були забуті і розібрані, мають бути відзнаковані на поверхні землі та нести просвітницьке навантаження.

«Думаю, що тут не варто робити розважальний заклад. Фонтан доцільно перенести на 10 метрів далі, а тут можна відзнакувати цей об’єкт із довідковим матеріалом. Це буде цілком гуманно і лише збагатить благоустрій цієї території», - сказав Юрій Лукомський.

Наразі відомо, що дослідження триватимуть до 15 липня, однак археологам потрібно більше часу, аби дослідити віднайдені об'єкти.

Додамо, що археологічні дослідження від самого початку не були передбачені проектом реконструкції фонтану «Кульбаба» на площі Галицькій.

Нагадаємо, що костел Воздвиження Чесного Хреста був споруджений навпроти Галицької брами до міста. Його побудували у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом з міськими укріпленнями. Відомо, що при церкві був невеликий цвинтар.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/76438/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где купить гель Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel по выгодной цене Великолепный каталог продукции для детей и их мам Католики Чорткова знайшли покровительку Європи на горищі місцевого храму Морские сувениры - особенности выбора Очередные попытки правительства Швейцарии взяться за игорный онлайн бизнес

Публикации