Андрій Юраш: Україна має найліберальніше у світі законодавство щодо релігії

13.02.2018 14:13 30

Андрій Юраш: Україна має найліберальніше у світі законодавство щодо релігії

Згідно із законодавством, українська держава має лише мінімальні можливості аналізу того, що відбувається при реєстрації релігійних громад, і, фактично, не може впливати на їх подальші дії. Хоча іноді це йде лише на шкоду.

Про це в ефірі інтелектуально-політичного ток-шоу «Гра у класику» з Сергієм Рахманіним (щопонеділка о 21:30 на телеканалі ZIK) розповів керівник департаменту у справах релігії Міністерства культури Андрій Юраш.

«Потрібно визнати, що міжнародні експерти вважають Україну державою із найбільш ліберальним законодавством щодо релігії. У нас є така американська модель, тобто кожна громада самостійно реєструється, сама добровільно декларує свою приналежність до будь-якого центру, сама визначає, як їй існувати», – зазначив Андрій Юраш.

Натомість держава, згідно із законодавством, має лише мінімальні можливості аналізу того, що відбувається при реєстрації, і, фактично, не впливає на подальші дії релігійної організації.

«Тому припинити діяльність будь-якої релігійної організації можна тільки в судовому порядку, інших варіантів українське законодавство не пропонує. Це може статись, коли є загроза національній безпеці, особистому здоров‘ю громадян, чи є питання моральності. Лише тоді подаються судові позови і лише за рішенням суду можна вчинити схожі дії», – пояснює урядовець.

Тому він вважає, що насправді ідея про припинення діяльності будь-якої релігійної організації – це ідеологічний лозунг, який у практичній площині не має жодного підтвердження.

«Наприклад, у 2013-му в Черкаській області була зареєстрована громада «Божичі». Вона не є політично заангажованою, але віруючі навколишніх сіл вирішили, що це сатаністська організація. Насправді це громада, яка практикувала певні «магічні ритуали», – розповідає керівник департаменту Мінкультури у справах релігії.

За його словами, ця історія закінчилась тим, що храм цієї громади, збудований нечисленними прихильниками культу, був спалений, а Черкаська облдержадміністрація четвертий рік не може зняти з реєстрації громаду, яку було зареєстровано без належного осмислення.

«Суди перекидають цей процес один на одного. Вони не беруть його до уваги, відмовляються розглядати цю справу. Дехто каже, буцімто, священнослужителі, які вже два роки навіть не прибували в те місце, за яким була зареєстрована громада, погрожували карами небесними», – каже пан Юраш.

Тож він підкреслив: насправді українська держава навіть не виробила механізму того, як це все реалізувати.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/legislation/70082/

Следующая новость
Предыдущая новость

Стоит ли выбирать крашеные межкомнатные двери? Как получить займ без справки о доходах? Балкон под ключ, выгоды строительства такого балкона Трубы и трубные комплектующие отличного качества от компании ООО «ГК Феррит» Как освоиться иностранцу в Украине?

Публикации