Агент "Юрек": про те, чому глава Польської Православної Церкви відкинув автокефалію України

18.11.2018 12:20 9

Агент

Авторитетне польське видання Rzeczypospolitа опублікувало розлогу статтю про зв'язки митрополита Варшавського і всієї Польщі і інших православних єрархів країни зі спецслжбами ПНР, з якої стало відомо, що митрополит Польської Православної Церкви Савва – ніхто інший, як агент "Юрек".

Про це журналіст Віталій Портніков пише на сторінках сайту української редакції Радіо "Свобода", передає «Сегодня».

Багато священиків і парафіян Польської Православної Церкви стали вимагати відставки своїх пастирів. Але митрополит Савва не пішов, а нагадав парафіянам про прощення гріхів і вибачився від імені всього православного духовенства.

Цікаво, що за часів боротьби руху "Солідарність" з комуністичним режимом (початок 1980-х рр.) очолювана Саввою ППЦ не сприяла активістам, а сам Савва навіть закликав православних своєї єпархії не брати участь в діях, які "суперечать інтересам держави" і підтримав введення воєнного стану в Польщі.
У той же час польський костел в ті роки відкрито підтримував "Солідарність", а одним з героїв опору став ксьондз Єжи Попелюшко, нагадав автор статті.
За його словами, Польську церкву навіть змусили відмовитися від автокефалії, яка була надана їй Вселенським Патріархатом і попросити про автокефальний статус московського патріарха – хоча ніякого права надати їй такий статус у РПЦ не було. Тому Польську Православну Церкву в ті роки вважали просто філією РПЦ, частиною радянського впливу в країні. Інша справа, що своєю боротьбою з "Солідарністю" митрополит Савва та інші єрархи сіяли ворожнечу між польськими громадянами різного походження та віросповідання.
Спецслужб соціалістичної Польщі давно немає, їх архіви оприлюднені – завдяки чому ми й знаємо, що багато заяв митрополита Савви були пов'язані не з політикою, не з його поглядами, навіть не з порадами РПЦ, а з зобов'язаннями агента "Юрека", продовжує Портніков.
"Про все це слід пам'ятати, коли дізнаєшся, що ієрархія Польської Автокефальної Православно Церкви не підтримала процес надання автокефалії православної церкви в Україні", – резюмував він.
Як РІСУ інформувала, Польська Православна Церква заборонила спілкуватися з УПЦ КП і УАПЦ. Заборона поширюється на літургійні та молитовні контакти польських православних священиків з українськими.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/73553/

Следующая новость
Предыдущая новость

Качественное медицинское и косметологическое оборудование Аудиозаписи православных проповедей бесплатно онлайн Общая структура и принцип начисления и вывода актуальных средств в онлайн казино Качественные шины на любой автомобиль Написание курсовой и отчету по практике

Публикации